Základy etikety: vše co je potřeba k okouzlení ženy vašich snů

0

Etiketa, neboli soubor společenských pravidel, je důležitá součást komunikace ve společnosti. Slovo etiketa pochází ze starofrancouzského „estiguer“, což znamená „vyvěsit“ nebo „připevnit“. Ve staré Francii se totiž pravidla na panských dvorech a ve vojenských jednotkách věšela na zeď, aby si je lidé mohli přečíst. Těmto denním pravidlům se říkávalo „l’estiquette”. Ačkoliv se slovo etiketa do češtiny nepřekládá, i český překlad může prozradit něco o původu etikety. Etiketa, neboli zdvořilost, se kořenem slova váže k dvorskému životu ve středověku.

Základy etikety

Ačkoliv se etiketa může zdát zastaralá v našem moderním věku, není tomu tak. Ženy ještě stále hledají gentlemany s dobrou společenskou etiketou. Příklady toho, jak důležitá je etiketa k tomu získat ženu, se dají najít i ve světoznámé literatuře. Například Giacomo Casanova, známý milovník žen, se proslavil svým šarmem. Součástí tohoto šarmu byla i znalost toho, co je a není dovoleno v každodenní etiketě. Casanova žil v letech 1725 – 1798 a jeho autobiografického dílo „Dějiny mého života (italsky Storia della mia vita)“ je považováno ze jeden z nejrozsáhlejších popisů etikety v jeho době. Prostě a jednoduše, etiketa je důležitá pro všechny gentlemany.

Setkání

Etiketa se skládá z několika okruhů: držení těla a gesta, oblečení a účes, pozdravy a gesta při setkání a loučení, chování při jídle, chování vůči osobám druhého pohlaví, řeč a rozhovor. V tomto článku vás seznámíme s nejzákladnější etiketou, ať jste připraveni na příští setkání se ženou vašich snů.

Jedno ze základních pravidel, které se uplatňuje především v romantických situacích, je líbání ruky. Podle etikety pouze muž může políbit ruku ženě. Žena může tento polibek odmítnout a muž to musí akceptovat. Je-li ve společnosti více než jedna žena, je slušné buď nepolíbit ruku žádné ženě, nebo všem. Výjimkou jsou ženy, které jsou nadřazeny všem ostatním ženám, což by mohla být i vaše partnerka. Muž by měl políbit hřbet ruky. Polibek musí být vždy krátký a jemný, jinak by si to vaše společnice mohla špatně vyložit.

Etiketa je důležitá k ustanovení kdo, kdy, a jak vchází a vychází z budov. Základem je, že lidé vždy nejdříve vycházejí a teprve potom je možné vejít. Vcházíte-li do budovy, vždy by měla jít první žena. Nicméně pokud vcházíte do hospody anebo baru, žena by měla jít až za vámi. Toto pravidlo vzniklo, aby ochránilo ženy před úrazem z potenciální rvačky uvnitř. Každá žena zajisté ocení, když jí otevřete dveře.

Podobná pravidla existují ohledně chození po schodech. Scházíte-li se ženou po schodech, je potřeba jít před ní, jdete-li se ženou po schodech nahoru, je naopak potřeba jít až druhý. V obou případech se tak ujistíte, že pokud se ženě zatočí hlava, můžete ji zachytit, než spadne.

V podniku

Až dojdete do restaurace, poté co správně ženu pozdravíte, otevřete jí dveře, a povedete ji po schodech, alespoň minimální znalost etikety při stolování přijde vhod. Etiketa stolování je velmi komplikovaná. Vždycky je dobré pamatovat si tato čtyři základní pravidla.

Půjdete-li do dražší restaurace, pravděpodobně budou na stole látkové ubrousky. Látkový ubrousek je vždy potřeba rozprostřít na klín. Nebojte se však tento ubrousek použít na otření rtů, bude-li to třeba. No konci jídla nedávejte ubrousek na talíř, ale pokládejte ho vedle něj.

I když se příbory v takových restauracích mohou zdát složité, mají jednoduché řešení. Příbory prostě odebírejte z vnější strany dovnitř, jak na pravé, tak na levé straně. Nad talířem jsou většinou pouze čajové lžičky a dezertní lžíce. Dokončíte-li jídlo, položte příbor na talíř paralelně. Překřížíte-li příbor na talíři, znamená to, že v jídle ještě budete pokračovat.

Jedna z nejčastějších chyb při stolování je pozice rukou. Nejhlavnější je, že ruce by měly stále být vidět, není možné položit si je do klína. Lokty se nikdy nesmí opírat o stůl a měli byste je držet blízko u sebe. V nepolední řadě se ujistěte, že si vyberete jídlo, které se dá jíst jednoduše. I když byste si třeba rádi dali něco jiného, je dobré hrát na jistotu a okouzlit vaši slečnu.

 

Foto: Wikipedia, Pexels

Předchozí článekPsací pero – nedoceněný přítel
Další článekRozhovor: Czech Fashionisto’s Diary
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here