Na co se zaměřit při pořízení prvního obleku

2

Ačkoliv už máme po plesové sezóně, určitě stojí za to si říct, na co si dát pozor při pořízení prvního obleku. A právě na plesy, taneční či maturitu většina z nás na sebe nahodila svůj první oblek. Určitě si pamatujete na ta léta v tančeních, kdy jste měli nepadnoucí oblek ve vydýchané místnosti, kde jste mimo jiné museli utvářet s partnerkou taneční kreace a do toho nenápadně utírat pot do kapesníčku. Tomu se však dá částečně vyvarovat. A na to se podíváme v dnešním článku.

Cena

První co každého zajímá je rozhodně cena. Proto s ní také začneme. Pokud jsme ve věku prvních tanečních, máme pravděpodobně hluboko do kapes. Proto můžeme rovnou zapomenout na předražené značky obleků jako je například Armani, Hugo Boss a podobně. Budeme volit raději mnohem levnější variantu, přeci jen z tohoto obleku určitě ještě vyrosteme. Máme tedy tři možnosti výběru obleku: konfekci, made to measure a bespoke.

Pokud jsme mladí a máme hluboko do kapes, volíme konfekci. Jedná se tedy o obleky, které nalezneme již ušité na ramínkách v obchodě s oblečením s konfekční (přesně danou) velikostí. U této varianty má málokdo stejné míry těla jako míry samotných částí obleku. Proto se dají také snadno nalézt za super cenu. Mezi takové obchody patří např.: H&M, Mango, Suitsupply, T. M. Lewin či Zara.

Za předpokladu, že jsme již vyrostli z puberty a nastupujeme například do práce, můžeme uvažovat o tzv. made to measure obleku. Jedná se o oblek, u kterého si vybereme již existující střih, ale následně si ho doupravíme například délkou rukávů, monogramem či kapsu atd. Cena takového obleku se pak pohybuje okolo 15 tisíc korun. Mezi takové obchody patří např.: Friendly Suits, Koutný

Poslední možností je bespoke. Pokud mluvíme o bespoke obleku, mluvíme o šití přímo na míru. Zde to vyžaduje velké kvality krejčího, protože vše musí perfektně sedět. Tyto obleky doporučuji lidem, kterým nevadí utratit za oblečení větší obnos peněz a zároveň spíše dospělým, kterým se jejich postava už tak výrazně nezmění. Nejlevnější obleky totiž začínají od 30 tisíc korun.

Materiál

Pokud máte problémy se zvýšeným pocením, či plánujete mít zvýšenou aktivitu například tancem, rozhodně nesmíme opomenout z čeho je samotný oblek vyroben. Levné varianty obleku jsou nejčastěji vyrobené z polyesteru. To je velice nevyhovující látka, jelikož polyester je uměle tvořen z ropy, tudíž není tolik prodyšný oproti přírodním látkám. Přírodní látky jsou na obleky velice vhodné, avšak také se promítají výraznou měrou na ceně obleku. Vhodnou přírodní látkou může být například bavlna, vlna či len. Co se týče lnu, ten je vhodný do teplých období, jelikož teplo dobře odvádí. Bohužel se však hodně mačká a zároveň se nejedná o látku hodící se na obleky pro formálnější příležitosti.

Příležitost

Jak již jistě víte, existuje mnoho druhů obleků a ne každý si můžeme všude vzít. Často volíme správný oblek dle situace, na který ho chceme použít. Proto zde vyjmenuji obleky a jejich využití:

  • Vycházkový oblek – Do práce, běžné nošení…
  • Tmavý univerzální oblek – Maturitní ples, maturita, divadlo…
  • Smoking – Formální večerní události – bereme dle pozvánky.
  • Žaket – Formální denní události – bereme dle pozvánky.
  • Frak – Nejformálnější večerní události – bereme dle pozvánky.

Dále volíme dle příležitosti i barvu samotného obleku. Existuje pravidlo – čím více hodin je, tím tmavší barvu bychom měli volit. Přes den můžeme nosit klidně šedivý oblek, avšak večer bychom na sobě měli mít oblek tmavý, nejlépe černé barvy.

Míry

Míry bychom měli rozhodně řešit při koupi konfekčního oblečení. Zde si proto vyjmenujeme pár pravidel, která by nám měla pomoci při volbě správné velikosti.

Sako

  • Správná šířka ramen – Ramenice by neměla přesahovat přes hranu ramen, ani by neměly být moc krátké.
  • Límec saka by měl doléhat ke krku.
  • Dostatečná délka saka – Konec saka by neměl končit nad zadkem.
  • Délka rukávů – Rukávy by měly končit v místě, kde se ohýbá zápěstí.

Kalhoty

  • Správná velikost v pase.
  • Délka nohavic – Konec kalhot by měl doléhat na botu. Delší nezakončené kalhoty lze upravit u krejčové.
Předchozí článekRolls Royce Sweptail – luxus na čtyřech kolech
Další článekSoutěž o 3x ShirtStays
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here