Bill Gates: Jak se stát milionářem

3

Když uslyšíte toto jméno, kdo se vám první vybaví? Vývojář, filantrop, spisovatel? Ne, vybaví se vám jeden z nejbohatších lidí na světě. A když už takový člověk dává kariérní rady, je dobré jej poslouchat.

Milionářem podle Billa Gatese

Mám dceru na vysoké škole a stále se rozhoduje (co dělat).“Je tu tolik možností, měla bych být doktorkou? Sociální pracovnicí?“ Tolik možností. Je to skvělé, ale je těžké si vybrat. Myslím si, že mít základní znalosti věd, matematiky a ekonomiky je nezbytnost. Mnoho kariér si bude na těchto znalostech zakládat. Neznamená to, že budete muset něco kódovat, ale musíte chápat co inženýři mohou dělat, a co ne. Jak pravděpodobné je, že ve vašem oboru udělají revoluci? I když přemýšlíte nad prodejem či marketingem, pravidla hry se změní kvůli digitální revoluci.

Co si z tohoto myšlenkového pochodu může běžný člověk odnést? Gates lidem doporučuje, aby zvážili, jak se mohou konkrétní oblasti v budoucnu posunout, před tím, než v této oblasti začnou s kariérou. Bill Gates založil Microsoft v roce 1975, to je 17 let před tím, než se vůbec Česká republika připojila poprvé k internetu. Málokdo mohl tušit, jakou revoluci počítače způsobí. Že dnes každý z nás nosí v kapse u kalhot počítač, který je 125000krát výkonnější, než počítače té doby. Informatika změnila celý svět k nepoznání. A stejně tak může přijít jakýkoliv další vědní obor, který naprosto změní způsob, jakým náš každodenní život funguje. Zamyslete se nad tím, která odvětví by mohla čekat zářná budoucnost a která pomalu umírají.

Gates však zároveň radí, abyste nezůstali zaslepeni technologiemi a s pokorou se vraceli k časům minulým. Je dobře známo, že jeho děti neměly vlastní telefony až do 14 let a i poté jim určoval, kdy je smějí používat a kdy ne. Je jednoduché nechat se unést komfortem, který technologie přinášejí. Představte si, že vypadne elektřina. Na neurčito. O co vše přijdete? Budete se ještě umět zabavit?

Jak dosáhnout úspěchu

A na závěr pět tipů, kterými byste se měli řídit, aby vám k tomuto cíli pomohly:

  1. Naučte se řešit problémy
    – Zatímco ostatní v práci dělají minimum pro to, aby je nevyhodili, pokud se naučíte obratně řešit problémy, které nastanou, velmi vám to v budoucí kariéře pomůže.
  2. Tvořte bokem
    – Pokud se bojíte s prací ze dne na den skončit, zkuste byznys rozjet bokem. To obvykle znamená pracovat v nocích i o víkendech. Protože jedině tak, lze úspěšně byznys rozjet. Ne tím, že budete pracovat každé ráno dvě hodiny a odpoledne věnujete relaxu. Zvládnete dvě práce najednou? Pak zvládnete i podnikání.
  3. Přestaňte akumulovat dluhy
    – Nebudeme vás nabádat k tomu, abyste si půjčky nebrali. Někdy jsou zkrátka potřeba. Ale až budete nad nějakou přemýšlet, vzpomeňte si, že 90 % věcí, které si lidé kupují na úvěr, nutně nepotřebují. Je lepší šetřit než splácet. A když už, tak alespoň splácejte včas a nikdy nesplácejte půjčku další půjčkou.
  4. Přestaňte ztrácet čas
    – Pokud trávíte 8 hodin denně na sociálních sítích, je tu obvykle něco špatně. Pokud se tato aktivita bezprostředně netýká vaší práce, omezte ji na minimum. Podívejte se do svého telefonu a zeptejte se sami sebe, jestli všechny aplikace v telefonu potřebujete. Rozvíjí vás nějakým způsobem, nebo zde jen mrháte časem? Přečtěte si jak být produktivní i o víkendu.https://twogentlemen.cz/8815/7-tipu-byt-produktivni-i-vikendu/
  5. Zbavte se přebytečného nákladu
    – Ať už jde o lidi nebo návyky, zbavte se toho, co vás nikam neposouvá. Falešní přátelé či lidé, kteří se vás neustále snaží podrazit ve vašem okolí nemají co dělat. Stejně tak zlozvyky, ty co vás nijak neobohacují musí pryč. Těchto se musíte zbavit nejdříve.
FOTOGRAFIESebastian Vital
Předchozí článekTipy, jak předejít trapnému tichu při konverzaci
Další článekJak žehlit košile
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

3 KOMENTÁŘE

  1. Vynikající článek!:)) Myslím že ten bod č.1 je zásadní. Nejde o to, jestli si umíte přehodit kalendář kvůli tomu, že jeden klient v daný den nemůže, ale spíše o to vyřešit, proč něco ve vašem oboru nejde snadněji. Respektive proč nikdo jiný to na trhu nedělá jinak – lépe. Pokud na to přijdete, budete hvězda.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here