Jak si říct o vyšší mzdu

2

Pro mnohé se může jednat o nepříjemnou situaci, pro jiné o běžnou rutinu, pro všechny však s vytouženým koncem. Zvýšením mzdy. Dnes si řekneme pár tipů, které nám navýší naše šance na úspěšné vyjednávání o mzdě u zaměstnavatele.

Víte, co vůbec děláte?

Zamyslete se, jste si stoprocentně jistí, že víte, co děláte? Jaká je vaše náplň práce, za co zodpovídáte, či co máte za povinnosti? Svému nadřízenému musíte umět prodat, že jste ta pravá osoba na správném místě. Že máte přehled o všech zákoutích na dané pozici. Že jste takzvaně nenahraditelný, současné finanční ohodnocení vašim kompetencím neodpovídá a proto si zasloužíte vyšší mzdu.

Řekněte si o ni

V jednoduchosti je krása. Toto pravidlo lze aplikovat na mnoho příkladů, jedním z nich je i vyjednávání o mzdě.  Nejpřímější přístup je často nejlepší. Vyberte si nejvhodnější chvíli, například při povýšení, hodnocení výkonu, novém roce, po konci zkušební doby, při extra výkonech. Obvykle ne dříve, než 6 měsíců po posledním navýšení mzdy. O zvýšení mzdy si vždy řekněte osobně, nikdy pomocí smsky či emailu.

Zároveň se nespoléhejte na smyšlené příběhy ani na skutečnost, že si nemůžete dovolit pronajmout jachtu na své třetí dovolené v roce. Buďte asertivní, klidní a sebevědomí, ne arogantní.

Nebuďte chamtiví

Určení výše nového platu může být zrádné, jelikož se odvíjí od mnoha proměnných. Hrubou představu vám může v době informačních technologií dát několik webových stránek, kde lze zjistit výši mzdy na dané pozici (Glassdoor, Platy.cz, Eprehledy.cz, Mzdový průzkum Hays aj.) Důležité si je také uvědomit, že mzda na stejné pozici bude úplně odlišná mezi Prahou (případně jiným větším městem) a maloměstem. Výši požadované mzdy musíte tedy přizpůsobit místu, kde práci vykonáváme, vašim zkušenostem, vaší důležitosti, vašim úspěchům, velikosti firmy, finanční situaci firmy, světové ekonomice atd. Vhodnější metodou se pak nabízí menší průzkum mezi svými kolegy. Uděláte si alespoň obrázek o tom, kam až může vaše budoucí mzda šplhat. Obvykle je tabu se ptát, v jaké výši má konkrétní člověk mzdu. Můžete na to však oklikou, a zeptat se, v jakém rozmezí se pohybuje mzda průměrného zaměstnance např. na seniorní pozici ve vaší firmě. Průzkum však nikdy nedělejte mezi přímými nadřízenými.

Nevynechejte přípravu

Když už víme, kolik peněz budete požadovat, nezbývá nic jiného než se na schůzku s nadřízeným pořádně připravit. Příprava je podobná, jako u pohovoru. Avšak více než na vzhledovou stránku se zaměřte na argumentaci. Proč právě vy byste měl dostat přidáno? Sepište si veškeré své pracovní úspěchy, nezapomeňte i na nově dosažené vzdělání (např. MBA studia), zahrňte i léta praxe. Využijte prostě vše vhodné, o čem si myslíte, že vám pomůže přesvědčit svého nadřízeného o zvýšení vaší mzdy. Nebojte se, pokud budete trochu ve stresu. Dostali jste se až sem, a z velké části tak za vás mluví vaše pracovní úspěchy. Nebojte se vyjednávat i o benefitech, které z části mohou nahradit vyšší mzdu.

Neúspěch

Může se stát, že se vám nepodaří svého nadřízeného přesvědčit. Je tu i možnost, že se vám to sice podaří, ale navýšení mzdy není takové, jak jste si představovali. Pak moc možností nezbývá. Buď se s tímto verdiktem smíříte a klidně za půl roku to zkusíte zas anebo podáte výpověď a poohlídnete se po něčem novém. Osobně doporučuji se poohlídnout po něčem jiném i v případě, že se s verdiktem smíříte. Nejenže zjistíte své možnosti, ale budete mít na další schůze lepší vyjednávací pozici. Zmiňte, jak moc rádi pracujete v dosavadní práci, avšak výše mzdy nedosahuje takové úrovně, jako u jiné firmy. Nikdy však nevydírejte. Loajalita je u zaměstnanců velmi ceněná.

Předchozí článekGentleman očima žen III – Alana Camposs, Lucie Konečná & Lucia Rubeljová
Další článekJak skrýt kocovinu v práci
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here