Jak zvládnout první měsíce v nové práci

0

Ne každý snáší nové prostředí dobře. Nemusí se jednat pouze o stěhování, ale i o změnu práce. S touto změnou se pojí mnoho stresu. Určitě budete chtít zapadnout do kolektivu, zároveň se budete chtít naučit co možná nejrychleji novým věcem, pochopit vize firmy apod. Takováto adaptace do nového prostředí může trvat někomu déle. Proto si v dnešním článku popíšeme pár tipů, jak zvládnout první měsíce v nové práci.

Nastavte si dosažitelné cíle se svým vedoucím

Mark Manson ve své knize Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le (kterou mimo jiné doporučuji k přečtení) tvrdí, že život je o řešení problémů. Máme malé problémy (co si dát k večeři) až po velké problémy (čím chci jednou být). Pointa spočívá v tom, že pokud řešíme dané problémy rádi, jsme pochopitelně i šťastní. Avšak pokud nemůžeme problém vyřešit, nebo nás to nebaví či dokonce popíráme, že bychom nějaké problémy vůbec měli, jsme nešťastní.

Tuto myšlenku lze aplikovat i v práci. Pokud budeme denně mít menší cíle, které budou směřovat k velkému a budeme spokojení s tím, že ty menší budeme schopni vyřešit, zákonitě budeme v práci šťastní. Důležité je stanovit si proto dosažitelné menší cíle a jeden velký, abychom měli k čemu směřovat a abychom byli šťastní, že je dokážeme plnit.

Buďte sociální a vytvořte si nové přátele

Dle mého asi nejdůležitější bod, vytvořte si na pracovišti nové přátelství se svými kolegy. První den běžte, představte se, zeptejte se pár otázek a klidně s nimi zajděte pak na oběd. Já osobně jsem udělal jednou chybu, že první den v práci jsem nešel na společný oběd s pár kolegy z mého oddělení. Namísto toho jsem se snažil, co nejrychleji vplout do pracovního procesu. Z toho jsem si vzal poučení, že práce na nás počká, kolegové však nikoliv.

Ptejte se

Pořekadlo „učený z nebe nespadl“ se neříká nadarmo a v nové práci tomu tak je obzvlášť. Každá práce je v něčem jiná, i když budete dělat účetního 10 let ve stejné firmě a přejdete do jiné, je velká pravděpodobnost, že stejně ne všechno budete vědět. Proto je důležité se ptát na cokoliv, co vám není jasné. Už přeci nejsme na základní škole, abychom se toho báli.

Vnímejte kolik času trávíte u jednotlivých činností

Zaznamenávání toho, jak trávíte čas na pracovišti může mít pozitivní dopad na vaši efektivitu. Pokud si neradi berete práci domů, nebo nemáte rádi přesčasy, hodí se vědět, jak ten čas trávíte a trochu ho zorganizovat. Respektive je takřka nemožné být celou pracovní dobu soustředěný, proto se snažte dělat nejtěžší a nejdůležitější úkoly hned po ránu a na zbytek dne si nechte to ostatní. Zároveň se pokuste zjistit, zda můžete na svém seznamu úkolů určit věci, které vám způsobují největší stres a které můžete následně přestat dělat.

Poproste nadřízeného o feedback

Po měsíci nebo dvou se vyskytuje vhodná chvíle na to, zajít za svým vedoucím a ujistit se, že jste na správné cestě k tomu, abyste byli nejlepší v tom, co děláte. Jedná se o ideální příležitost, kdy získáte nějakou včasnou zpětnou vazbu o tom, co děláte správně, co je třeba udělat lépe, a jak můžete strávit čas příští týden pro největší prospěch týmu.

Promluvte si s ředitelem

Ať už se chystáte mluvit o prázdninách nebo o obchodním modelu společnosti, seznámení se s vedením vám pomůže sladit hodnoty společnosti. Může být obtížné najít způsob, jak se dostat do řeči s vedením ve vaší společnosti, aniž byste byli trapní. Ale zkuste s nimi vést menší small talks popř. si připravte seznam otázek, které jim ukáží váš zájem o společnost a jejich práci. Ideálním místem na konverzaci se pak nabízí například kuchyňka, kde si můžete promluvit, zatímco si budete dělat kávu.

Předchozí článekTipy na vánoční dárky pro muže 2019
Další článek30 tipů kam na rande v zimě
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here