The Monkey Bar je koktejlovou oázou uprostřed města

0

Na barové mapě Prahy přibyl nový podnik s originálním konceptem. The Monkey Bar, jenž je situován na půl cesty mezi Václavským náměstím a hlavním pražským nádražím, patří k hotelu Falkensteiner Hotel Prague, není však typickým hotelovým barem. Má svůj vlastní vchod a zdaleka necílí jen na zahraniční turisty či návštěvníky metropole. Hosty láká vyladěným designovým interiérem a prostornou zahrádkou, jež evokuje džungli, stejně jako nápaditě pojatými pokrmy a perfektně vybalancovanými koktejly. Otevřeno má po celý den, a tak si lze v téhle oáze uprostřed města dopřát i snídani, brunch, oběd nebo třeba kávu.

Na rohu Opletalovy a Růžové ulice byl hotel rakouské společnosti Falkensteiner otevřen už v roce 2004. V uplynulých měsících ale prošel výraznou rekonstrukcí, díky níž se posunul do kategorie městských butikových hotelů z Falkensteiner Premium Collection a jeho počet hvězdiček se navýšil na pět. Kromě 108 komfortně zařízených moderních pokojů, které svým pojetím uspokojí všechny typy klientely, od té byznysové přes páry až po rodiny s dětmi, nabízí také možnost relaxace v Acquapura City SPA anebo právě v The Monkey Baru, jemuž byla v rámci přestavby hotelu věnována speciální pozornost.

Nechtěli jsme vytvořit další městský hotel odtržený od obyvatel metropole, naším cílem bylo oba světy propojit. Moderní hotel totiž nenabízí jen ubytování, ale hlavně atmosféru a zážitky, které jsou tu i pro místní, nejen pro hotelové hosty. A právě to je jeden z hlavních důvodů, proč jsme v přízemí našeho hotelu vybudovali unikátní celodenní bar s nevšední kulinářskou nabídkou, který disponuje vlastním vchodem přímo z ulice,“ objasňuje generální ředitel Falkensteiner Hotel Prague Claudio Sturm. „Nemáme hotelový bar, ale bar s hotelem,“ dodává.

Zelená džungle i elegantní lounge

Při vymýšlení konceptu baru našel hotelový tým partnera v ginu Monkey 47, který patří do distribučního portfolia společnosti Jan Becher Pernod Ricard. Právě po něm dostal Monkey Bar jméno a částečně také svoji tvář – designérka hotelu Aggi Bruch do jeho interiéru i exteriéru zapracovala motivy opice, která k oblíbenému schwarzwaldskému ginu neodmyslitelně patří. Prostornou zahrádku ve vnitrobloku, přes niž se do baru z ulice vchází, proměnila díky stromům a množství zeleně v džungli a v interiéru, který působí příjemně a elegantně zároveň, vsadila na kombinaci dominantní zelené barvy s fialovou.

Zatímco zahrádka, která je z velké části zastřešená a v chladnějších měsících také vyhřívaná, takže ji lze využívat po většinu roku, pojme bezmála šest desítek hostů, v interiéru se jich pohodlně usadí stejně tolik hostů. Vybrat si mohou mezi hlavní místností s barem nebo lounge, do níž lze vstoupit jak z baru, tak přímo ze zahrady. Pouze ráno se pak otevírají dveře další z návazných místností, jež slouží primárně k poklidnému posezení u snídaně.

Share Table nejen pro milovníky ginu

S ohledem na to, že je provoz Monkey Baru celodenní, byl jeho interiér vymyšlen tak, aby dokázal v průběhu dne měnit svou funkci. Kupříkladu velký stůl s chlazenou středovou částí mramorové desky ráno slouží k servisu opulentních snídaní a večer se mění v Monkey 47 Share Table. O místo u něj se budou ucházet hlavně ginoví nadšenci – právě u něj se totiž připravují Monkey 47 Cocktails. Tato část koktejlové nabídky je již pečlivě předmíchaná a naplněná do láhví, díky čemuž je dosažena vždy dodržena maximální kvalita chuti. Drinky se servírují do sklenek, které barman přímo před očima hostů chladí dusíkem, což působí velmi efektně.

Nabídka Monkey 47 Cocktails čítá šest stylově čistých drinků podávaných v jednoduchých sklenkách bez zbytečných ozdob, ale hlavně elegantně. Kromě variace na Gin & Tonic ozvláštněné listem shiso obsahuje ještě například twist na velmi žádaný koktejl Negroni. Bitter Monkey se ovšem míchá na bázi trnkového ginu a hotový se ještě staří, a to nikoliv v soudcích, jak je v barech běžné, ale pomocí ultrazvuku a dubových chipsů. Výsledku je tak dosaženo o poznání rychleji a drink si drží konzistentní chuť.

Promyšlený útok na všechny smysly

Moderní metody a postupy stejně jako širokou škálu vlastnoručně vyrobených ingrediencí čtyřčlenný barmanský tým v čele s bar managerem Benediktem Houdou využívá rovněž při přípravě druhé části koktejlové nabídky, jež sestává z osmi signature drinků. Jejich součástí jsou podobně jako v případě „opičí“ série i méně známé až exotické ingredience, třeba graviola neboli láhevník ostnitý. Toto madagaskarské ovoce v podobě pyré sehrává důležitou roli v koktejlu Madagaskar Mule, jenž se záhy po slavnostním otevření baru, které proběhlo 13. května, zařadil k nejprodávanějším.

V případě osmi signature drinků dali barmani průchod své kreativitě, i co se servisu týče. Koktejl Mango Sticky Rice padávají v mističce na sake spolu s hůlkami a zdobíme ho sezamem posypanou rýžovou espumou spolu s plátkem manga.  Celé koktejlové menu shrnuje Beny Houda: „Naším záměrem je, aby si hosté drinky vybírali podle jednoduché chuťové charakteristiky, která je v menu znázorněna slovně a graficky. I proto jsme u nich stanovili stejnou cenu, a to 290 Kč,

Důvod k návštěvě v každou denní dobu

K Monkey i signature koktejlům, které se v Monkey Baru servírují od čtyř hodin odpoledne, si hosté mohou dát něco z nabídky à la carte. Výhodou nového koktejlového podniku je totiž skvěle vybavená kuchyně, do jejíhož čela se postavil Nenad Jovanović. Při vymýšlení menu těží ze svých mezinárodních zkušeností, několik let vařil mimo jiné i v kodaňské restauraci Geranium, která má tři michelinské hvězdy. Ve svém novém působišti chce hostům servírovat promyšlené a vizuálně i chuťově atraktivní pokrmy, které lze jíst bez příboru a vzájemně sdílet. Patří k nim třeba smažené kuřecí stripsy s kimchi majonézou, tatarák s křepelčím vajíčkem a mandlovými lupínky nebo netradičně pojaté tuňákové tacos.

Záběr kuchyně se ale pochopitelně neomezuje jen na podvečerní a večerní menu. Živo je v ní už od časného rána, kdy se začínají chystat snídaně, které kombinují bufetovou nabídkou s à la carte. Zahrnují vajíčka na různé způsoby, od míchaných po dva druhy vejce Benedikt, americké lívance, vafle nebo třeba avokádový toast a podávají se až do půl jedenácté. O víkendu na ně navazuje brunch, ve všední dny obědy. Polední menu, které sestává vždy ze čtyř předkrmů, čtyř hlavních chodů a dvou dezertů, se mění co dva týdny. Myslí i na vegetariány a vegany a svým složením reaguje na aktuální sezonu a ty nejlepší dostupné sezonní suroviny od lokálních producentů.

Ačkoliv je v Monkey Baru dobře v každou denní dobu, nejživější atmosféra ho přece jen ovládne vždy v pátek a v sobotu večer, kdy se o ni zahrádce starají dýdžejové. Patří k nim i Matěj Ruppert ze skupiny Monkey Business, který se zároveň stal ambasadorem nového přírůstku na gastronomické mapě Prahy.

Předchozí článekLetošním mistrem českých barmanů je Vítězslav Cirok, vyhrává ve finále soutěže Diageo Reserve World Class
Další článekJak cestovat pohodlně i elegantně zároveň
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here