Rámová obuv F. L. Popper Simon

6

Myslíte si, že rozdíl mezi botami za tisícovku nebo za pět je jen marketing? Možná vás právě teď vyvedeme z omylu a představíme rámovky značky F. L. Popper, které jsme obdrželi k recenzi. Značka vyniká poměrem ceny a kvality rámových bot – tedy bot, které by měl vlastnit každý muž.

Co vůbec jsou ty rámovky

Běžná obuv, kterou dnes a denně vídáme ve většině obchodů, není rámová ale lepená. Spodek obuvi se ke svršku připevňuje lepením. Takové boty vám sice mohou při opatrném zacházení vydržet dlouho, jakmile se však promočí, propotí nebo s nimi nešikovně klopýtnete, mohou se začít rozlepovat a objeví se všem známý „krokodýl“. Takové boty sice můžete reklamovat (a reklamaci vám často ani nepřijmou), nebo je můžete na vlastní náklady nechat slepit, ale to ještě nevíte, že za měsíc se vám rozlepí znovu a tentokrát už je vyhodíte. Nemluvě o tom, jaké materiály se pro tvorbu lepených bot používají. Opravdu chcete mít v botách koberec nebo novinový papír?

Rámová obuv je naproti tomu stvořena tak, aby měla výdrž maximální. Je šitá do rámu, podešev lze tedy libovolně odpárat a znovu přišít. Přirovnal bych to například k výměně pneumatik, poškozená část se jednoduše místo opravy kompletně vymění. Kvůli absenci lepení se vám nikdy nemohou rozlepit. Bez problémů je tedy můžete nosit až desítky let, ne nadarmo se jim říká boty na celý život. 🙂

flpopper2

Rámovky F. L. Popper

Něco málo z historie

Historie značky sahá do roku 1893, kdy Friedrich Leopold Popper pokračuje v rodinném řemeslu a zakládá obuvnickou společnost F. L. Popper. Stačilo 10 let a Popper exportuje nejen po Evropě, ale dokonce i do Ameriky. Továrna na výrobu obuvi se stává největším podnikem svého druhu v Rakousku-Uhersku. Po Druhé světové válce a zestátnění podniku však značka upadá v zapomnění.

V roce 2014 je značka zpět. Sice se nejedná o stejný podnik, ale láska k botám a úcta k tradici značky F. L. Popper je spojuje. Aktuálně jsou v prodeji čtyři kousky – chelsea Baldur, derby Herold a oxfordky Nodus a Simon.

Boty F. L. Popper Simon

Boty F. L. Popper využívají tzv. Goodyear konstrukci (Goodyear welt). Jednou z úžasných výhod této konstrukce je, že životnost bot tedy můžete dokola prodlužovat jejich renovací – můžete dokola prodlužovat jejich renovací – v případě značky F. L. Popper výměnou patníku a kaučukové vrstvy Boty samozřejmě mají korkovou vrstvu, která je podle mého názoru v kvalitní obuvi nutností. O pohodlnost bot se dále stará vnitřní kožená stélka a kožená podešev.

popperboty

Jedním z největších lákadel bot F. L. Popper bude dozajista cena. Ceny rámovek se obvykle pohybují zhruba od 6-12 tisíc Kč. Oproti tomu Popprovky stojí něco málo přes 4 tisíce. Jak můžete vidět na fotkách, boty vypadají skvěle. Okolí mi je velmi chválí a spousta lidí už se mě ptalo, odkud je mám. 🙂

Co mnohé překvapí je obsah krabice, ve které boty dostanete. Kromě bot totiž v krabici dostanete leštící hadřík, krém v barvě bot, náhradní tkaničky a dřevěnou lžíci. Základní péči o obuv tedy máte připravenou již v balení, což ohromně oceňuji. V obálce pak naleznete desatero tipů k péči o obuv.

flpopper02

V oxfordkách Simon teď chodím třetím týdnem a nemohu si je vynachválit. Kdo již nějaké rámovky má, určitě víte, že ze začátku potřebují rozchodit. Často tak mohou být ze začátku mírně nepohodlné, než se vašemu chodidlu přizpůsobí. Sám jsem tento problém měl u Barkerů, které jsem nějakou dobu musel nosit jen na kratší vycházky. Tento problém se mi však u bot F. L. Popper obloukem vyhnul. První den mě boty sice zlehka tlačily na malíček, ale podruhé, co jsem je měl na sobě, jsem v nich bez sebemenšího tlačení strávil celý den. A byly velmi pohodlné!

popperpopper3

Ač boty na první pohled vypadají velmi formálně, běžně je nosím k neformálnímu smart casual outfitu a ladí podle mého názoru perfektně. Boty čistím každý den a minimálně jednou týdně je také voskuji a dodávám výživu.

Boty se vyrábějí v Indii, podobně jako u některých modelů konkurenčních Loake. Díky tomu si mohou zachovat dobrou kvalitu za cenu dostupnou i třeba pro studenty.

Kde je pořídit?

Boty včetně doplňků můžete pořídit na oficiálním e-shopu F. L. Popper a několika dalších prodejních místech, kde si je můžete i sami vyzkoušet. Rámové boty mohou bez renovace vydržet zhruba dva roky, i pokud je budete nosit několikrát týdně. Předpokladem dlouhé výdrže je však kvalitní péče. Boty samozřejmě můžeme renovovat i dřívě, záleží na opotřebení, dříve než za rok však renovaci řešit nemusíte. Doporučuje se po roce vyměnit patníky a po dvou letech podrážka. Boty k opravě pak můžete předat na prodejních místech či zaslat na sídlo značky.

Pokud hledáte rámovky za rozumnou cenu, určitě vám je mohu doporučit. Šíleně jsem si je oblíbil a věřím, že mi budou ještě pěknou řádku let sloužit. 🙂

Zouvák

Použili jste někdy zouvák? Já až do teď ne. Určitě si mnoho z vás řekne, na co zouvák, stejně se musím ohnout, abych si rozvázal tkaničky. Jenže zouvák úplně neslouží k tomu, abyste se u zouvání bot nemuseli sklánět. Slouží totiž především vaší botě. Určitě víte, že pokud boty sundaváte silou, rozhodně zadnímu dílci neprokazujete žádnou službu. Při použití sebemenší síly jej můžete velmi snadno ohnout a poškodit. No a od toho je to zouvák, díky němu se z bot dostanete během vteřiny, pohodlně a ještě k tomu budou vaše boty v té nejlepší péči.

Zouváky se v současnosti vyrábějí především ze dvou materiálů – dřeva či litiny. Aby se pod vámi nerozlomily, neklouzaly po podlaze a zároveň mohly botu jednoduše dostat z nohy, bývají litinové tou lepší volbou. Jsou poměrně těžké a tak se nemusíte bát, že vám budou jezdit po podlaze. Ty litinové mají většinou formu Roháče a stejně tak tomu je u značky F. L. Popper. Někomu nemusí přijít úplně nejvábnější, já je však považuji za zajímavý doplněk předsíně. F. L. Popper je má dostupné v 5 unikátních barvách – hnědooranžové, kaštanově hnědé, korálově červené, pastelově zelené a vodní modré.


Foto: Canon EOS M10

Předchozí článekTipy na dárky k Vánocům pro muže 2016
Další článekOblékejme se elegantně i v zimě
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

6 KOMENTÁŘE

  1. Vypadají opravdu nádherně, ta kvalita hovězí kůže je znát. Hodně by se mi líbil model Herold, už dlouho sháním hnědé kvalitní boty a Loake a ostatně ani Barkery mi moc nevyhovujou (a to jak cenově, tak mi nějak nesedí, mám docela velkou nohu). Nebudete ho tu ukazovat taky?

    Co by mě u Popprovek zajímalo je, jak vypadají třeba po půl roce nošení? V jakém stavu je patník? Neseškrábe se barva? A co vnitřek boty?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here