Rámovky F. L. Popper po 4měsíčním nošení

9

Už hodně z vás mi psalo, jak po několikaměsíčním nošení vypadají mé rámovky F. L. Popper Simon, o kterých jsme psali recenzi zde. Tak se do toho pusťme.

Na test výdrže jsem si vybral ideální období. Těžko najdete jinou část roku, která dá obuvi tolik zabrat, jako právě zima. Sníh, občas deště, bláto, břečka a nebo i zimní posyp. Boty jsem nosil takřka každým dnem a jen v několika ojedinělých případech, kdy si to situace opravdu žádala, jsem na ně natáhl galoše. Jelikož je značka F. L. Popper novinkou (respektive její , „znovuzrození“ je novinkou) stejně jako vás mě zajímalo, kolik toho boty vydrží.

Boty jsem tedy opravdu nešetřil, ale zároveň jsem jim po skončení dne vždy dopřával potřebnou péči v podobě krému, vosku a leštění. Krém i hadřík na leštění už je v balení bot v ceně, jako vosk jsem používal neutrální vosk od Saphiru. Ale teď už k věci, v jakém stavu tedy boty jsou?

Drží skvěle

Jak můžeme vidět na fotkách, z vrchní strany vypadají boty skvěle. 4 měsíce mohou být v životě obuvi sice krátká doba, ale i ty se na stavu boty podepíšou. Logicky, nejvíce dala chůze zabrat botám svrchní část kůže, kde se chodidlo ohýbá. Kůže je sice bez prasklinek, ale ohýbání je na ní znát. Pro minimalizaci opotřebení je nutné si k botám pořídit napínáky.

Další opotřebení je samosebou znát zespodu. Trochu paradoxně, štěrk, který nás má v zimním období chránit, nás tak trochu chrání na úkor boty. Tedy aspoň takové boty, která má patník z drcené a následně lisované kůže. Kamínky se do ní velmi lehce zarývají a povrch podrážky se tak velmi snadno deformuje. Trochu šikovně to vyvažuje fakt, že do dírek od kamínků se dostávají další „nečistoty“, které dírky opět vyplňují a podrážka je ve finále opět téměř rovná.

Na podrážce také můžete vidět, že nohou lehce šmajdám a patník se tak nehezky tvaruje do strany. Překvapilo mě, jak dobře drží kaučuková vrstva, která je prakticky bez jakékoliv výraznější známky opotřebení.

Na pravé patě jsem si nešikovně dokázal také lehce odřít barvu. Na fotce to vidět nebude, odření je minimální a je tedy vidět jen při velmi důkladném pozorování zblízka. Odření dokáže zakrýt barevný krém dodávaný k botám.

Zhodnocení

Upřímně jsem čekal, že budou boty v horším stavu. Sám bych si při pohledu na ně netipl, čím vším si chudinky prošly. Podle mého názoru vypadají boty stále skvěle. Opotřebení spodní části boty i barvy se řeší renovací přímo u značky, kdy vymění patník, zabarví a zažehlí hrany podrážky, vymění kaučukovou vrstvu a ve finále také boty vyleští.

Kaučuková vrstva – Opotřebení minimální, výměna ještě dlouho nebude potřeba.

Svrchní kůže – Nejznatelnější opotřebení v podobě ohybů, kterému však jen těžko lze zabránit. Minimalizovat lze voskováním, krémováním, čistěním a také používáním napínáků.

Patník – Opotřebení je zřejmé, nejvíce mu uškodil štěrk. Ještě, že ten už z ulic mizí 🙂

Vnitřek boty – Beze změny, pouze lehce tmavší vložka (způsobeno především pocením). Dá se minimalizovat používáním napínáků.

Barva – Aktuální nedokonalosti dokáže zatím zabarvit krém dodávaný k botám. Při renovaci se boty natírají.

Tkaničky – Tak jen pro úplnost, tkaničky zatím v pořádku 😀 V balení k botám jsou navíc přibaleny náhradní.

Pokud bude zájem, budu vás o dalším stavu rámovek zase o několik měsíců později informovat.


Foto: Canon EOS M10

Předchozí článekGentlemanská příručka chování v členských klubech
Další článekMicrosoft First League Meet Up
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

9 KOMENTÁŘE

    • Stav je nyní (po 9 měsících) prakticky totožný se stavem ve článku (po 4 měsících). Největší opotřebení je tedy znatelné při začátku nošení (rozdíl mezi kůži, která se ještě neohla oproti kůži, ve které chodíte). Vypadají stále perfektně a kupodivu ještě není ani potřeba renovace spodní části, která je opět v podobném stavu jako několik měsíců zpět. Nosím je nyní zhruba 2x týdně (oproti 3-4x týdně ze začátku). Na podzim si pravděpodobně budu kupovat nový pár (mají několik nových hezkých modelů), mám vybrané jedny Popprovky a jedny Barkery, mezi kterými se rozhoduji.

  1. Zdravím, chtěl bych se zeptat, jak je to s kluskostí gumové podrážky? Zvažuji nákup jejich chelsea pro nošení v chladnějším počasí a rád bych věděl, zda to budou vhodné boty, když ráno budou i lehce namrzlé chodníky. Díky.

    • Dobrý den Tomáši, tuto zimu jsem ještě boty na ledu nevyzkoušel, ale minulý rok jsem v nich strávil všechny chladné měsíce a boty neklouzaly. Naopak, měkčí podrážka boty se vlivem posypového štěrku lehce „formuje“. Nevím jestli je to to správné slovo, ale chci tím říct, že pak povrch skutečně působí poměrně protiskluzově, neměl jsem s nimi v Praze problém.

  2. Takže zkušenosti s botami. Po 3 reklamaci – praskání rámu u kotvy podpatku, jsem to celej nasranej vzdal. Boty jsem měl na nohou tak 20x během 4 měsíců – zbytek v reklamaci a správkárně. Nevím, obecně boty z Indie tak špatný nejsou – ale tohle byl megaprůser. Nikdy víc, ani se slevou, ani zadarmo.

  3. Tak velmi bídnou kvalitu mohu jen potvrdit jak píše speedy. Boty jsou opravdu špatně zpracované. Po zakoupení Baldur modelu, mi dorazila bota, která měla vnitřní vložku přeříznutou napůl a špička podrážky byla rozlepená. Boty jsem po reklamaci obdržel nové, těm po 5 měsících nošení praskla podrážka příčně takovým způsobem, že byla díra dovnitř přes celou šířku. Výroba v Indii je opravdu na horší kvalitě než boty Baťa, nebo CCC. Proto jsem dal šanci top modelu, který se podle popisu údajně šije jehlou a nití ve Španělsku a je na zcela jiné úrovni.

    Hurain, po pouhém týdnu nošení se odlepil kus podrážky na patě. Přikládám fotogalerii na google disku, protože kdybych to neviděl na vlastní oči, nevěřil bych.
    https://drive.google.com/drive/folders/1VWUMGn-RZyd0PtsmVcALHtusaVRxS_3C?usp=sharing

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here