Gentlemanská příručka chování v členských klubech

0

Před nedávnem jsme vám představili členské kluby. Ty, které jsou celosvětově nejstarší a nejznávanější, ale také ty, které nalezneme tady u nás, v České republice. Opomenuli jsme však chování v těchto klubech. Tak to pojďme napravit.

Nechte ego za dveřmi

Jako člen klubu jste pravděpodobně dokázali to, co jiní ne. Můžete mít vysokou funkci nebo velký majetek. Na vytahování se zde však prostor není. Na půdě gentlemanského klubu si jsou všichni rovni.

S tím se pojí časté pravidlo, že si všichni členové tykají. Pokud si chcete tykat s ministrem České republiky, máte k tomu ideální příležitost. Právě osoby s vyššími státními funkcemi mají s tímto pravidlem občas trochu problémy, avšak místní pravidla musí dodržovat každý, tudíž i oni.

Přísný dress code

Ačkoliv se přísný dress code v členských klubech zmírňuje, tak přeci není nic horšího, než přijít do místnosti nedbale oblečen. Hledící oči na vás, šuškání si a váš pocit, že se každou chvíli hanbou propadnete do země. To není nic, po čem bychom toužili. Proto z těchto důvodů je pro nás oblek s košilí a kravatou základem.

Nemusíme nutně mít na sobě veškeré možné doplňky, pokud nám nevyhovují. Tím můžeme i omezit nošení kravaty, pokud se s ní necítíme dobře. Pamatujte však jedno ze základních pravidel etikety – vždy je lepší přijít over dressed než under dressed.

Volte konverzační témata opatrně

Mnoho členských klubů má přísné podmínky týkající se konverzačních témat. I když jsou jen zřídka zakázány navenek, diskuse o náboženství a politice jsou často nemístné. Proto bychom se měli vyhnout kontroverzním tématům. Místo toho volíme témata více společenská. Může se jednat o názor na whiskey či doutník až po názory na vývoj burzy v následujících dnech.

Pochopitelně se ptáme lidí, kteří o daném tématu něco ví a tím vsadíme na jistotu. Přeci jen ptát se lékaře na to, jak vést podnik, moc smysl nemá. Témat, která se v členských klubech probírají, je však obrovské množství. Od filatelie až po situaci na Blízkém východě. Lepší je však vždy volit témata, která nemohou pobuřovat či vyvolávat agresi.

Místní pravidla klubu

Ať už jsme hostem klubu či do klubu zveme my někoho, vždy musíme znát místní pravidla. Každý klub je má odlišné, tudíž vše, co bylo povoleno v jednom, nemusí platit v druhém. To znamená, že vy jako návštěvník členského klubu, si zjistíte, zda-li můžete využívat stejných služeb, jako řádný člen. Např. využití místního baru nebo využití nabídky humidoru a jeho širokého výběru doutníků atd. Přeci jen se nechceme dopustit faux pas, která by uškodilo nám, natož osobě, která nás pozvala.

Pravidelné schůzky

Většina klubů má povinnou účast na klubových schůzích. Ty se mohou konat i jednou týdně a každý člen by měl být přítomen alespoň na větší části z nich. Nezaměňujme však schůze s povinnou školní docházkou. Členové klubu na schůze chodí rádi. Schůze dávají prostor pro navázání obchodních kontaktů či jednání na neformální úrovni.

Výhodou velkých, nadnárodních klubů je, že máte často přístup do každého z nich. Pokud jste tedy členem klubu v České republice, můžete navštívit stejný klub v Británii. Snadno tak můžete získat cenné kontakty v zahraničí, kde se často velmi obtížně shánějí.

Uvítací nápoje

Ačkoliv každý klub má jiné pravidla a zvyklosti, tak ve většině klubů platí, že jakmile vejdete do prostoru s barem, okamžitě vás někdo pozve na „uvítací“ drink. Účelem však není opít vás do němoty, ale pochopitelně navázání kontaktu s vámi. Odmítnutí nápoje se pokládá za neslušné chování, avšak jsou tu výjimky např. v případě těhotné ženy aj.

Pokud tedy chceme navázat mnoho kontaktů, tak nejlepší bude, když se budeme pohybovat v blízkosti baru a výsledek se dostaví. Nezapomeňme, že členové klubu musí pozvánky jiných členů na případnou další schůzku přijmout.

Nadměrné využívání elektroniky

Do klubů chodíme, abychom poznali nové lidi a šli se bavit. Proto nechme doma veškerou nezbytnou elektroniku. V některých klubech je i samotné nošení mobilních telefonů zakázáno. Důvodem může být zakázané focení z důvodu ochrany identity svých členů. Pokud je však mobilní telefon povolen, tak ho stejně používáme pouze v okrajových situacích. Pokládá se to za nevhodné chování.

To samé platí i pro dámy. Nelíčíme se při konverzaci s někým, neprohrabáváme celou kabelku u stolu při jídle a určitě se neupravujeme v každém lesklém koutku nábytku, který nalezneme.


Pokud už jste členem klubu, nebojte se na cokoliv zeptat. Můžete tak předejít mnohým nedorozuměním a omylům.

 

Foto: GQ.com, Gentleman’s Gazette.com

Předchozí článekDrinky pro správné muže – whisky
Další článekRámovky F. L. Popper po 4měsíčním nošení
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here