30 psychologických triků, které používají úspěšní

0

Ulehčete si život, buďte úspěšnější obchodník, konfrontujte ostatní s nadhledem. Toto je 30 psychologických triků, které úspěšní používají.

1) Prvenství a aktuálnost

Lidé si nejvíce pamatují informace řečené na začátku a na konci, zprostředka téměř nic. Využít toho můžete třeba u pracovního pohovoru, stačí se zeptat, kdy se pohovory konají a být první či poslední.

2) Zrcadlo zrcadlo

Pokud pracujete v místě, kde se často dostáváte do konfliktu se zákazníky, dejte za sebe (za recepci/pokladnu) zrcadlo. Lidé, kteří na sebe vidí, se lépe kontrolují. Je tak pravděpodobné, že budou milejší.

3) Po nabídce následuje ticho

Pokud pracujete jako obchodník, nejdříve produkt představte, a až následně učiňte nabídku. Po tom, co zákazník zná cenu, už je pozdě na další přesvědčování. První kdo po učinění nabídky promluví, prohrává.

4) Všímej si očí

Když se s někým seznamujete, podívejte se jim pořádně do očí, zjistěte jejich barvu. A pořádně se u toho usmějte. Díky těm extra 2 vteřinám pohledu k vám budou ostatní milejší.

5) Získej celou odpověď

Pokud se někoho zeptáte, a oni vám odpoví pouze částečně, stačí čekat. Pokud budete zticha a udržovat oční kontakt, člověk na druhé straně bude v mluvení pokračovat.

6) Žvýkejte

Čeká vás velký projev nebo jiná stresující situace? Dejte si žvýkačku. „Kdybych byl v nebezpečí, nejedl bych. Takže v nebezpečí nejsem.“ Tak by se dala jednoduše vysvětlit mozková reakce. Oblafněte svůj mozek a zbavte se nervozity rychle a jednoduše.

7) Nenech se vyprovokovat

Pokud někdo z vás zuří a chce si na vás vylít vztek, jednejte v klidu, a nejlépe i s úsměvem. Druhou osobu to možná dočasně rozčílí daleko více, zpětně však budou svého jednání litovat a stydět se.

8) Lidé si nepamatují co jste řekli, ale jak se díky tobě cítili

Lidé rádi mluví o sobě, a proto byste se také měli hodně ptát. Zodpovídání otázek je pro druhou osobu většinou lehčí, než aby je vymýšleli sami.

9) Pokud se něco učíš, nauč to druhého

Nechte jej se ptát. Pokud něco umíte naučit druhého, chápete to i vy sami. Krom znalostí také ze sebe budete mít dobrý pocit.

10) Rozdávej radost

Pokud budete vždy velmi natěšení a šťastní, když uvidíte někoho dalšího, oni budou reagovat stejně k vám. Možná to tak nebude poprvé, ale příště se už budou na vás těšit mnohem více, než na ostatní.

11) Kuráž či stres

Změna rychlosti dýchání či srdečního tepu, obojí popisuje kuráž i stres. Pokud se z nějaké situace cítíte nejistí, upravte si to k obrazu svému. Vaše tělo je připraveno na kuráž, necítíte stres.

12) Věnuj pozornost nohám

Pokud k někomu přistoupíte, a on k vám otočí pouze hruď a ne nohy, pravděpodobně s vámi nechtějí mluvit.

13) Sebevědomí je důležitější než znalosti

„Fake it till you make it.“ Z života vím, jak jednoduché je získat třeba zaměstnanecké slevy, i když jste nikdy zaměstnanec nebyl. Stačí vypadat sebevědomě. Vejděte do místnosti s vědomím, že vás všichni v ní milují.

14) Pokud budeš předstírat, že jsi někým, časem se jím staneš

Dřív nebo později člověk uvěří i své vlastní lži, a tou lží bude žít. Pokud budete předstírat, že jste casanova, i když takový úspěch u slečen nemáte, uměle si budete navyšovat sebevědomí. A ve výsledku vám pak sebevědomí může k slečnám dopomoci.

15) Pokud chceš někoho zkouknout, udělej to nenápadně

Nejdříve se podívejte skrze danou osobu. Až si všimnou vašeho pohledu a navážete oční kontakt, pravděpodobně uhnou pohledem, budou chvilku nervózní a chvíli se na vás dívat nebudou. Nyní máte šanci na zhruba 30 vteřin nepřerušeného zírání.

16) Vytvoř si síť

Buďte zdrojem informací pro jiné a nechte jiné být tím vaším. Ozvěte se alespoň jednou za rok svým starým kolegům, přátelům. Možná pro vás budou mít nějakou příležitost či nabídku. Známosti jsou jedním z nejdůležitějších aspektů úspěchu. Nepalte mosty. Váš minulý šéf klidně může být vaším budoucím.

17) Nebuď naštvaný na řidiče

Pokud někdo před vámi jezdí jako stará babička, představte si, že je to vaše babička. Možná vás to pak trochu zklidní.

18) Volej lidi jmény

Lidé rádi slyší své jméno. Pokud je tedy budete používat častěji, lidé k vám budou milejší.

19) Stůj zpříma

Žádné hrbení, ruce pryč z kapes, hlavu vzhůru. Není to jen klišé. Opravdu se budete cítit lépe a lidé vám budou více věřit. Je to však vysoce návykové, jakmile se naučíte chodit vzpřímeně, budete tím peskovat i ostatní.

20) Nepoužívej slova „myslím“, „nevím“ a „možná“

Pokud to není absolutně nutné, vyhněte se slovům, které vyjadřují nejistotu. Nebudete se tak díky nim cítit dobře ani vy, ani protistrana.

21) Ukliď si

Pokud máte úzkost, ukliďte si. Stačí třeba pracovní stůl. Budete mít ze sebe lepší pocit a následně se pak rovnou můžete pustit do práce.

22) Správně se usaď

Pokud víte, že vás např. na jednání čeká s někým přímá konfrontace, sedněte si vedle něj. Nebude vás dělit 10 dalších lidí, což oslabuje pozici druhého. Pravděpodobně tak dostanete menší „výprask“.  V osobním životě pak vždy jednám podle jednoho pravidla. Seďte vedle žen, a naproti mužům.

23) Kup první rundu

Pokud se v partě střídáte v placení, vždy kupte první rundu. Možná budete překvapeni, jak dlouho můžete pít na frázi „Já kupoval tu první“.

24) Nech se zaujmout

Pokud se zaměříte na poznávání druhého člověka, budete vypadat více zajímavě a dynamicky i vy sami.

25) Dej lidem volbu

Dáme si mexickou nebo asijskou kuchyni? versus Nechceš někam na jídlo? Sami sebe se zeptejte, co vyzařuje více sebevědomí a co má větší šanci na úspěch. Nechte je si myslet, že jsou oni ti, kdo mají volbu pod kontrolou. Nejlépe to však funguje na děti. Půjdeš spinkat s Méďou nebo Včeličkou? versus Nechce se ti jít už spát?

26) Zbav se slovní vaty

Prvním krokem bude vyměnit „ehm“ za ticho. Druhým krokem pak bude nepoužívání (či omezení) následujících slov

  • jakoby
  • vlastně
  • čili
  • prostě
  • jako
  • jako prostě, prostě jako,
  • takové to
  • naprosto, tak prostě nějak
  • jako že, jako kdyby
  • normálně, normálka
  • prosim vás, takhle:
  • no, hmm, inu, že ano, že jo? víš?
  • upřímně řečeno
  • jaksi
  • abych tak řekl
  • má se to takhle, jedná se o to
  • otázkou je…
  • vole (i hrubší výrazy)
  • de facto

27) Používej „my“ místo „ty/vy“

Skvěle funguje nejen jako prodejní technika (K tomu autu bychom rozhodně měli přidat pojištění), ale také jako způsob klidné konfrontace (E-mail nepřišel oproti Neodeslal jste mi ten e-mail).

28) Když se skupinka lidí směje, koukají se na toho, koho mají nejradši

Lidé rádi sdílí radost, a to především s těmi nejbližšími. Proto instinktivně koukáme při smíchu na toho, s kým je nám nejlépe.

29) Kopíruj postoj

Pokud si chcete rychle získat někoho důvěru, kopírujte jejich postoj těla. Ruce v klíně, překřížené nohy? Udělejte to samé. Možná si to neuvědomujete, ale pokud se s někým cítíte dobře, pohyby i postoj kopírujete automaticky.

30) Efekt Benjamina Frankina

Člověk, který prokázal druhému službu, radši druhému prokáže další službu, než člověku, který by prokázal službu jemu. Pokud někomu prokazujeme službu, sami si říkáme, že to děláme, jelikož máme toho druhého rádi. Pokud však sami o službu žádáme, člověku se vzdalujeme, nutíme jej dělat něco, co by on jinak nedělal. Trochu paradoxně tak lépe zapůsobíte na dívku, když ji požádáte, aby vám něco vysvětlila, spíše než na dívku, které jste sami půjčili své poznámky.

Předchozí článekRozhovor: Daniel Piterák (Danny P.)
Další článekDrinky pro správné muže – koňak
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here