Drinky pro správné muže – koňak

1

Po portskémwhisky a rumu přichází na řadu koňak. Jak jej správně podávat a kolik stojí nejdražší lahev tohoto nápoje? To se dozvíte v dnešním článku.

Koňak je nejznámějším typem brandy. Hlavní surovinou tohoto nápoje jsou hrozny vinné révy. Prokvašený hroznový mošt se následně dvakrát destiluje. Po první destilaci získává nápoj 30 % alkoholu a po druhé destilaci získáváme 70% koňak. Pro destilaci se používají tradiční měděné destilovací přístroje kotlíkového typu. Poté následují nejméně 2 roky zrání v dubových sudech.

Pro rozlišování doby zrání koňaku standardizoval James Hennessey v roce 1817 klasifikaci koňaku uvedenou na lahvi. Toto rozlišování se používá dodnes.

  • V.S (very special) – doba zrání trvá nejméně 2 roky
  • V.S.O.P (very superior old pale) – doba zrání trvá nejméně 4 roky
  • X.O (extra old) – doba zrání trvá nejméně 10 let

Tyto špičkové koňaky ovšem platí za své stáří určitou cenu. Ročně se totiž odpaří přibližně 3 % vzácné tekutiny, kterým se říká andělská daň.

Historie

Pojďme si říct, jak tento nápoj vůbec vznikl. Mnoho odborníků se nemůže shodnout nad tím odkud tento nápoj pochází. Většina se domnívá, že nápoj byl poprvé vyroben v Holandsku (leč by mnozí mohli říci, že tomu se dalo těžko říkat koňak, a spíše by jím nazvali jakéhosi pradědečka brandy). Koňak byl velmi oblíbený mezi námořníky jelikož se jim snadno převážel a také snižoval daňovou zátěž. Dříve se platila daň z objemu nápoje, proto se pálenka po převozu ředila vodou. Název této pálenky je pojmenován  podle francouzského městečka Cognac. Kyselé hrozny, které v okolí Cognacu rostly, byly vhodné pouze na pálení. Proto se městečko Cognac stalo středobodem této pálenky.

Aby se mohlo pálence říkat koňak, musí splňovat následující tři podmínky:

  • Musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii
  • Musí být vyrobena jen z bílých odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard
  • Musí zrát v dubech nejméně 2 roky od konce destilační sezóny

Známé značky

Pokud si chceme vychutnat dobrou lahev koňaku, můžeme volit z následujících značek: Hennessy, Rémy Martin či Courvoisier. Cena větší lahve very special běžně sice začíná na hranici tisíce korun (narazíte však i na levnější), ten požitek z chuti koňaku však stojí za to. Pokud by vás zajímala nejdražší lahev, tak na tu si připravte velké prasátko. Lahev se jmenuje Henri IV Dudognon Heritage Cognac Grande Champagne a stojí pouhých 52 miliónů korun.

Značek však existuje mnohem více, ty nejlevnější běžně prodávané jsou v řádech pár stovek korun, ty nejdražší až v desítkách tisíc.

Jak podávat koňak

Koňak se podává okolo teploty 19°C, nejlépe do sklenky zvané koňakovka. Jedná se o sklenku, která má krátkou nožičku a navrchu se zužuje. Při pití se sklenka správně drží dlaní nahoru, kdy nožička sklenky prochází mezi prostředníčkem a prsteníčkem. Teplo ruky koňak ohřívá, což je žádoucí pro uvolnění správného aroma. Uvolňování aroma je možné také povzbudit pozvolným zakroužením.


Obrázky: Pexels, Hennessy



Předchozí článek30 psychologických triků, které používají úspěšní
Další článekMuži, kteří nás inspirují
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here