Organizace času díl. 2

3

Jak jistě víte, dobrá organizace času nám může hodně ulehčit život. Stíháme více věcí, cítíme se produktivní a zároveň máme více času na naše koníčky. V předešlém článku jsme si ukázali pár vhodných pomocníků, kteří nám dopomohou usnadnit trošku život. Dnes se na organizaci času podíváme trochu z jiného úhlu.

1) Ustelme si postel

Ačkoliv to může znít divně, tento bod je sepsán správně. Není tomu tak dávno, kdy jsem viděl video, ve kterém voják vyprávěl, jak lépe organizovat den. Začal poněkud nezvykle, a to právě ustláním postele. Tvrdil, že pokud si usteleme postel, bude to první věc, kterou za den splníme z našeho seznamu. Pokud však ani tuto „banální“ činnost nezvládneme, budeme se nám organizovat čas velice těžko.

2) Vytvořme si plán

Nejlépe před tím, než půjdeme spát, vzpomeňme si na veškeré věci, které musíme následující den udělat. Veškeré činnosti si pečlivě sepíšeme. Zároveň je seřadíme podle důležitosti (úklid myčky na nádobí počká na rozdíl od návštěvy úřadu). Ke každé činnosti si také sepíšeme čas, kolik nám daná činnost zabere, popř. do kdy musí být hotová. Takto budeme mít přehled o činnostech, které prostě déle nepočkají a nezbude nám nic jiného než-li je udělat.

3) Kalendář či organizátor času

O tomto bodu jsme psali v předchozím dílu. Záleží na jednotlivci, co mu více vyhovuje. Pro někoho to může být kalendář, diář či jakákoliv jiná možnost, psaná na papíře, pro druhé to může být elektronická volba. Důležité je, abychom měli daný seznam aktivit neustále na očích či po svém boku. U diářů jsou výhodou ručně psané aktivity, tím pádem si je snadněji zapamatujeme. U mobilních aplikací se nám aktivity připomenou samy pomocí upozornění. Co do skladnosti a použitelnosti, každá varianta má své výhody a nevýhody.

4) Nezahlcujme se dalšími aktivitami

Je jasné, že vše nejde vždy dle plánu. Vždy nám přibudou další a další činnosti během dne. Ať už to je nějaká naléhavá práce od šéfa či prosba od kamaráda, vždy nám to sebere nějaký ten čas. A jelikož den nelze nafouknout, musíme pečlivě zvážit u jednotlivých aktivit zda-li je stihneme či nikoliv. Pokud jsme o něco požádáni a s jistotou víme, že není v našich silách tento požadavek splnit, nebojme se říci „ne“. Tím ušetříme čas nejen nám, ale i danému člověku. Ovšem toho také nezneužíváme a v jistých směrech ani nemůžeme (např. v práci).

5) Nenechávejme vše na poslední chvíli

Ačkoliv se říká, že v krajních termínech dokážeme vydat ze sebe maximum, nemusí to být pro nás vždy prospěšné. Pokud necháme dvě věci na krajní termín a mezitím si budeme užívat, nezbude nám čas na jakékoliv možné nedostatky, které se mohou vyskytnout. Poté se budeme snažit dělat obě aktivity naráz, kdy ve finále neuděláme ani jednu pořádně. Raději se zaměřme pouze na jednu aktivitu a snažme se ji splnit s předstihem. Poté s klidem se můžeme vrhnout na další či si udělat volno. Ne nadarmo se říká: „nejdřív práce, potom koláče.“ Nejlépe uděláte, když splníte danou věc hned poté, co jí dostanete za úkol.

 

Předchozí článekNa co koukat: Designated Survivor
Další článekVánoční soutěž s Jollylapel
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

3 KOMENTÁŘE

  1. Už jsem slyšel „bez práce nejsou koláče“ i „nejdřív práce, potom zábava“, ale „nejdřív práce, potom koláče.“ teda vidím poprvé. :O 😀

  2. Dříve jsem měl hodně aplikací v mobilu právě na organizaci času a myslel jsem si, jak mi to vše pomůže až jsem zjistil, že mě to spíš vše zahlcuje. Nakonec jsem udělal radikální krok. Většinu aplikací odstranil a nainstaloval aplikaci proti prokrastinaci (resp. nadměrné používání aplikací). Díky tomu nejsem rušen a všechny úkoly si začal zcela jednoduše psát na papír. Na papíru mám dvě skupiny – důležité a méně důležité úkoly. A pak jen škrtám, což je ten nejlepší pocit.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here