Jak někoho zdvořile přerušit

3

Znáte to, někdo mluví k nějakému tématu a vy chcete přidat nějakou svou připomínku či názor. Jak člověka zdvořile a účinně přerušit, abyste se mohli vyjádřit? Zde je 5 efektivních metod, které můžete využít.

Někomu může připadat nepříjemné druhé přerušovat. Pokud se neúčastníme formální konverzace, kde je přerušování prakticky neuskutečnitelné z důvodů etikety, ale přesto nechceme působit jako hulváti, lze přerušit i zdvořile. Máme 5 způsobů, jak přispět troškou do mlýna a druhé přitom neurazit.

1) Ryba

Prvním z poměrně účinných způsobů je ryba. Intuitivně víme, že pokud mluvíme a někdo otevře ústa, pravděpodobně se chce k tématu vyjádřit. Takže stačí otevřít ústa. Druhá strana by vám následně měla dát prostor k mluvení. Nemusíte (a neměli byste) zprvu ani nic říkat. Pokud ústa pouze otevřete, zatímco druhá osoba stále mluví, dokončí svou myšlenku a jste na řadě vy.

2) Záložka

Skvěle se kombinuje se způsobem číslo 1, tedy s rybou. Ruku mírně zvedněte od sebe, dlaní dolů – jako byste chtěli vaší ruku někam vložit. Je to velmi jemný náznak toho, že chcete mluvit. Tento způsob je dobré kombinovat s Rybou.

3) Žák

Pokud druhá osoba stále mluví, i když jste dali metodou 1 a 2 najevo, že byste se rádi vyjádřili, zkuste metodu Žák. Ze školních lavic všichni známe, že pokud někdo zvedne ruku, dává jasné znamená, že chce mluvit. Vzpomeňte si tedy na školní lavice a zvedněte ruku mírně od těla před sebe v pomyslné znamení „STOP“. Stejně jako byste se hlásili ve škole, nikoliv však s plně nataženou rukou vzhůru, nýbrž přirozeně, lehce pod úrovní obličeje.

4) Dotek

Pokud opravdu potřebujete ukončit monolog, jednou z nejlepších metod je dotek. Dotkněte se jich v oblasti paže, ramen či zad. Tato metoda funguje skvěle, pokud druhá strana nevnímá vaši gestiku či mimiku, dotyky totiž jednoznačně ucítí.

5) Učitel

Nejagresivnější z metod, nicméně zoufalá doba si někdy žádá zoufalé činy. Zvedněte ukazováček do úrovně obličeje. Když někoho vidíme dělat toto gesto, obvykle to znamená „Počkejte chvilku“ či „Ššš, potichu“. Pokud tedy ukážete toto gesto, zatímco jste v zorném poli ostatních, můžete si být skoro jisti, že dostanete další slovo právě vy.

Při aplikaci těchto metod pamatujte na jedno pravidlo. Nejlepší je používat metody vzestupně, od 1 do 5. Zatímco jednička je nejmírnější, pětka je pro opravdu výjimečné případy.

Pokud se ocitnete na druhé straně a víte, že by vás protějšek mohl přerušit, předem jim řekněte obsah toho, co chcete říci. Pokud jim chcete říct tři důležité věci, sdělte jim tento fakt. Pokud budou vědět, že jste jim řekli zatím pouze 2 ze 3, je daleko nižší pravděpodobnost, že vás budou chtít přerušovat. Této metodě se říká preventivní značení a odrazuje přerušení tím, že lidem dává vědět, jak dlouho budete mluvit.

ZDROJScience of People
Předchozí článekNa co koukat: The Americans
Další článek9 známek toho že byste měli o sebe více pečovat
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

3 KOMENTÁŘE

  1. To jsou dobré tipy, člověk to určitě využije. A pokud z těchto neverbálních kousků nic nezafunguje, určitě zabere klasické „Mohu tě/Vás na chvíli přerušit?“ 🙂

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here