Mokré holení aneb jak se holit žiletkou

1

V minulém článku jsme si udělali hezký úvod k tomu, co vlastně mokré holení je a proč je lepší než holení moderní. Co jsme si však neřekli je, jak se vůbec žiletkami holit. A právě to si ukážeme v následujícím článku.

Článek jsem pro lepší a rychlejší orientaci rozdělil do několika stěžejních bodů:

  1. Investice
  2. Příprava
  3. Holení
  4. Následná péče
  5. Otázky a odpovědi

1. Investice

Na začátku je samozřejmě nutné si pořídit vše nezbytné vybavení. Někdo možná budete mít ve skříni holicí strojek po tátovi či dědovi. Kdo ne, bude muset vyrazit na nákup. Ideálně přes internet, jelikož obchodů, kde holicí strojky na žiletky prodávají, je minimum. Pokud však máte nějaký takový obchod poblíž, rozhodně se tam zajděte podívat. Určitě vám rádi pomohou s výběrem ideálního strojku.

Mezi nejoblíbenější značky holicích strojků patří Edwin Jagger, Mühle, Merkur Solingen, Timor a Art of Shaving. Pokud si chcete wet shaving pouze vyzkoušet bez velké investice, levné holicí strojky dělá značka Wilkinson. Nezapomeňte však, že cena odpovídá kvalitě.

Krom holicího strojku budete potřebovat samozřejmě také žiletky. Ty už seženete poměrně jednoduše, dají se koupit jak ve specializovaných obchodech, tak v drogeriích. Značky žiletek jsou desítky, a proto jsme otestovali, které jsou ty nejlepší. V našich končinách jednoduše a levně seženete žiletky znatek Wilkinson, Gillette, Isana, Derby a Astra.

Další důležitou věcí je mýdlo na holení. Stejně jako u žiletek není těžké ho sehnat. Za ty nejluxusnější můžete dát i několik stovek, ale pokud vám stačí standard, kupte si mýdlo značky Barbus. K mýdlu je samozřejmě potřeba pořídit si štětku. Obecně se za nejlepší štětky považují ty se štětinami z jezevce. Výběr štětky nepodceňujte, hlavně ta ovlivňuje to, jak výsledek vašeho holení dopadne.

K holení, ať už jde o jakýkoliv styl či druh, také patří krém či voda po holení. Nezapomeňte si jej/jí také pořídit.

2. Příprava

Vše k oholení samotnému už máme. Následuje tedy samotná příprava na holení. Doporučuji si přečíst náš článek o Nejčastějších kosmetických problémech a jak na ně, kde řešíme mimo jiné i problematiku holení. Nejlepší je holit se večer, kdy je pokožka nejméně náchylná. Před holením doporučuji dát si horkou sprchu či vanu, jež poslouží k změkčení vousů. Spousta lidí také používá před holením olej na holení.

Holicí strojek rozmontujeme a a dovnitř vložíme žiletku. Se žiletkou zacházejte opatrně, přeci jen je jednodušší se s ní pořezat, než s hlavicemi do moderních holicích strojků.

Do ruky vezmeme mýdlo a štětku, štětku navlhčíme a krouživými pohyby začneme vytvářet z mýdla pěnu. Tento proces by vám měl trvat zhruba minutu. Vytvořenou pěnu štětkou naneseme na obličej. Abyste si nemuseli smývat pěnu ze rtů, stačí rty při nanášení pěny zašpulit dovnitř. Vzpomeňte si, co dělá přítelkyně po tom, co si nanese rťenku na rty.

3. Holení

Vezměte do rukou holicí strojek. Teď přichází poměrně zásadní rozdíl v užívání holicího strojku v porovnání s moderním holicím strojkem. Když prozkoumáte hlavici moderního strojku, tak zjistíte, že v něm jsou jednotlivé břity vloženy šikmo. U klasických holicích strojků to tak není. Je tedy potřeba, abyste strojek drželi tak, aby žiletka uvnitř byla téměř vodorovně s vaší pokožkou. Jedině tak je holení nejbezpečnější a nejefektivnější. Holte po směru růstu vousů.

Výhodou těchto holicích strojků je, že můžete udělat dva tahy (z každé strany strojku jeden), než musíte strojek opláchnout od oholených vousů. Pokud nemáte plnovous, dva tahy by vám měly vystačit k tomu, abyste dané místo perfektně oholili. Na holicí strojek netlačte, holení jde velmi jednoduše.

V zásadě při holení platí, že byste neměli nikdy holit místo, na kterém není nanesen lubrikant (v tomto případě holicí pěna). Pokud jste nějaké místo oholili špatně, a je už suché, naneste na něj minimálně trochu vody (ideálně však pěnu) před tím, než ho oholíte.

4. Následná péče

Obličej opláchneme tentokrát studenou vodou (stahuje kožní póry) a osušíme přikládáním ručníku (ne utíráním). Stejná praxe je i u žiletek. Ostatně i na většině z nich si sami můžete přečíst, že žiletky se zásadně neutírají. To hlavně z toho důvodu, aby rychleji neotupěly. Osušit je můžete opatrným přiložením látkového kapesníčku či utěrky. Strojek nechte rozložený kompletně uschnout. Štětku musíte umýt velmi důkladně. Pěnu musíte z štětky kompletně dostat, takže oplachujte do té doby, dokud voda tekoucí ze štětky nebude naprosto čistá. Štětky se obvykle nechávají vysoušet štětinami dolů na speciálních stojáncích. Pokud si však dáváte opravdu záležet při čištění štětky, můžete ji po důkladném osušení nechat štětinami nahoru.

Na obličej poté aplikujte vaši vodu po holení či krém po holení a máte hotovo. My doporučujeme kamenec, který slouží mimo jiné právě k desinfekci pokožky po říznutí a stažení kůže.

5. Otázky a odpovědi

Článek bych rád zakončil otázkami a odpověďmi, které by se vám mohli při holení hodit. Nasbíral jsem je jak z vlastních zkušeností, tak ze zpráv od čtenářů.

Q: Ze štětky mi vypadávají štětiny, co s tím?
A: To, že ze štětky vypadávají štětiny je naprosto normální, rozhodně to není známka toho, že by snad byla štětka nekvalitní. Nemějte obavy, nic to neznamená.

Q: K čemu slouží čísla na žiletkách? Občas římská, občas normální?
A: Tyto čísla pouze pomáhají výrobci při výrobním procesu. Pro vás jsou bezvýznamná.

Q: Proč mi žádná z žiletek vůbec neholí?
A: Pravděpodobně jste špatně „složili“ holicí strojek dohromady. Zkuste otočit tu část se zobáčky na druhou stranu.

Q: Je pro tvorbu pěny potřebná miska na mýdlo?
A: S miskou je tvorba pěny značně jednoduší, pěnu však jde vytvořit i v dlani. Spoustu mýdel na holení dokonce můžete koupit už v samotné misce. A misku můžete dokonce použít jakoukoliv.

Q: Jaký je rozdíl mezi štětkami Pure badger, best badger, super badger a silvertip badger?
A: V kvalitě. A bohužel i ceně. Jsou řazeny vzestupně od nejhorších po nejlepší.

Q: Kterou značku žiletek mám zvolit?
A: Mrkněte na náš velký test žiletek.

Q: Mám se holit po směru nebo proti směru?
A: Holením proti směru rozhodně dosáhnete hladšího oholení. Otázkou je, za jakou cenu. Lidé s citlivou pokožkou holení proti směru nemusí dobře snášet a může skončit pořezáním a velkým množstvím pupínků. Ti, co problém s citlivou pokožkou nemají, rozhodně mohou holení proti směru vyzkoušet a rozhodnout se sami, co jim vyhovuje.

Q: Mám po holení používat balzám, vodu či krém po holení?
A: Pokud se po oholení chystáte ven, určitě použijte vodu po holení (bez alkoholu). Krémy a balzámy se do pokožky vstřebávají o dost pomaleji, a mastný obličej od krému/balzámu je asi to poslední, co chcete na nějaké schůzce mít.

Q: Jak poznám špatnou štětku na holení?
A: Kromě kvalitativních označení u štětek z jezevce, jež jsem jmenoval výše, vám také může napovědět, jak moc příjemné je si se suchou štětkou přejet po obličeji. Pokud vás štětka píchá, je to určitě jedna ze známek, že je štětka méně kvalitní.

Q: Mohu se takto holit i já, jakožto žena?
A: Samozřejmě! Mýdla se prodávají i v dámském provedení. Několikrát jsem však své drahé polovičce míchal své mýdlo sám, používala můj strojek a vše proběhlo bez problémů.

Q: Co s použitými žiletkami?
A: Žiletku, která již dosloužila, rozhodně jen tak neházejte do popelnice. I použité žiletky jsou stále ostré, a proto byste měli použité žiletky dát alespoň do nějaké krabičky (nebo zpět do obalu) či PET lahve, než je vyhodíte. Nikdy nevíte, kdo se v odpadu může hrabat 🙂

Předchozí článekReport z výstavy Hodiny a Klenoty 2015
Další článekKoktejl
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here