Kamenec (nejen) po holení

11

Jak vyřešit péči o pokožku po holení, po řezných ranách a zároveň ochranu proti pocení? Neprávem zapomenutým kamencem! Co to tedy vlastně je a jak se používá?

Kamenec není žádnou novinkou na trhu, právě naopak, používali ho už vaši dědečkové, jejich dědečkové a tak dále. Kamenec, neboli krystalický síran hlinitodraselný měli v oblibě už staří Egypťané více než 2000 let před naším letopočtem. Stejně jako my ho používali pro jeho léčivé a antiseptické vlastnosti.

Co vše dokáže?

–         má silně stahující účinky na kůži, tudíž spolehlivě zastavuje drobná krvácení
–         kvůli svým stahujícím účinkům funguje jako perfektní péče po holení
–         funguje jako antiperspirant, čili omezuje pocení
–         nemá žádnou vůni, ale neutralizuje pachy vytvářené potem
–         zjemní pleť příznivým pH (zabraňuje vzniku akné)
–         spolehlivě odstraní bolest i otok při bodnutí hmyzem (komárem, včelou i vosou)
–         působí jako spolehlivá prevence zánětům pokožky (působí antibakteriálně)

A co je na něm nejlepší? Jeho životnost. I při denním používání vám totiž vydrží déle než rok (v závislosti na frekvenci používání to může být dokonce několik let). Jedna aplikace vám přitom vydrží po celý den.

Kamenec nepálí neštípe, pokožku nijak nedráždí. Nemá žádné negativní vedlejší účinky ani při dlouholetém používání. Dokonce ani nezpůsobuje skrvny na oblečení.

Je tedy velmi překvapivé, že přes všechny tato pozitiva o něm ví málokdo. Naštěstí, „pánský grooming“  zažívá v posledních letech boom (vznik barbershopů, návrat k mokrému holení, …) a tak ho opět začínáme kupovat. Dá se říct, že nenaleznete žádnou velkou značku pánské péče, jež by v nabídce kamenec neměla. Taylor of Old Bond Street, Mühle, Edwin Jagger, The Art of Shaving, všichni jej prodávají. K těmto značkám si dovolím přidat tradiční francouzskou značku kamenců Bloc Osma, jež je jedna z nejpopulárnějších.

Kamenec seženete v každé drogérii. Otázkou však je, jak kvalitní z drogerie je. Běžně u nás zhruba za 60 Kč pořídíte Kamenec od firmy Dubrava v žlutomodrém obalu.

Jasně, pravděpodobně si řeknete, jaký rozdíl v tomhle může být, když je to v podstatě to samé? Rozdíl mezi dražšími a levnějšími kamenci je v tom, že dražší se vyrábí z jednoho kusu. Ty levnější se slisovávají z malých krystalků. Časem se tedy může stát, že se začne loupat a kusy vám začnou odpadávat. Vzhledem k tomu, že vám kvalitní kamenec vydrží roky, doporučuji investovat do dražší varianty. Na Heuréce můžete získat dobrou představu o cenách.

Jak ho používat?

Není nic jednoduššího, než ošetření pokožky kamencem. Místo, které si jím chcete ošetřit je dobré nejdřív vyčistit (zvláště v případě holení – od pěny). Poté jednoduše vezmete Kamenec, jemně ho namočíte do vody a poté si ho nanesete na místo, které jím chcete ošetřit. Pokud jej používáte k tomu, abyste zastavili krvácení, kamenec na místě ponechte dokud krvácení nepřestane. V ostatních případech stačí místo lehce přejet. Po aplikaci opláchněte vodou jak kamenec, tak pokožku. Poté stačí už jen osušit a kamenec uložit mimo vlhko. Ideální je na něj mít krabičku.

Možná někoho z vás bude lákat vzhled kamence k tomu ho olíznout. Koneckonců, vypadá to jak velká kostka soli, ne? No, tak ne, nedělejte to.

Kromě toho, že se se kamence dělí na levnější a dražší se taky dělí na kostky a tyčinky. U kostky samozřejmě za stejnou cenu získáte vyšší množství, u tyčinky zase získáte výhodu toho, že je lehce přenositelná. Vejde se v podstatě kamkoliv. Tyčinky může na první pohled vyrábět méně firem, ale často se stává, že Kamenec zkrátka firmy maskují za deodorant či antiperspirant a neznalec jej tak může jednoduše přehlédnout. Určitě se tedy po něm dívejte pořádně.

Ať už si Kamenec vyberete jakýkoliv, určitě neprohloupíte, jedná se totiž o jeden z nejlepších kosmetických prostředků (nejen) moderního gentlemana.

FOTOGRAFIEdaveoratox - BLOC D' ALUN
Předchozí článekKravato-uzlový speciál 1. díl
Další článekKapesní hodinky opět v módě?
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

11 KOMENTÁŘE

  1. „Běžně se u nás zhruba za 60 Kč najdete Kamenec …“
    Nějak tu přebývá „se“ anebo je „najdete“ špatně.
    Jenom drobnůstka, jinak opět super. 🙂

  2. Caf, preco pises, ze kamenec nestipe, nedrazdi? skus si oholenim podrazdit pokozku (obcas sa stane, ked sa clovek ponahla) a uvidis, teda ucitis co je bolest. O tom, ze vydrzi minimalne rok, tiez pochybujem,,,pouzivam ho denne a ubuda z neho pekne rychlo. Je vsak pravda, ze pokozku po holeni stahuje perfektne a pouzivam ho aj miesto deodorantu.
    Nevydrzi neutralizovat pot cely den, ale urcite neprepusti smrad, aj s tym suhlasim. Nic proti, ale v clanku kusa nepodlozene info

    • Kamenec už používám dlouhou dobu, rozhodně bych sem tedy nepsal něco, co by bylo nepodložené vlastní zkušeností. Jakým způsobem se holíte? Strojkem, břitvou, žiletkami anebo holicími strojky? Způsob a zručnost při holení má velký efekt na následnou péči o pokožku. Určitě na tom s bolestivostí není hůře než například vody po holení.

      • Adame díky za tvoje poznatky. článek užitečný, hezky napsaný, ale odkaz na heuréku ??? Myslím, že každy gentleman, starajíc se o pleť nepotřebuje heuréku, či jiné srovnávače a vyhledávače plné komerčních reklam. Každy gentleman má svoji značku, ctí své potřeby a preferuje sebe sama ve výběru kosmetiky.Nejsem genderový, ale na reklamy nedám a co se mi líbí, se mi líbí a co ne, tak ne.
        Ještě k těm potním žlázám…ano, kamenec stahuje potní žlázy, ale nemyslím si, že je to dobře z fyziologického hlediska, potní žláza vykonává svoji funkci v termoregulaci organizmu, je rozdíl „potit“ se a být „zapocený“. Tady jde spíš o hygienu, než potlačování termoregulace.
        Jinak článek moc hezky napsaný..díky

        • Souhlasím, i já mám své značky na které nedám dopustit. Musíme však brát v potaz, že tyto stránky čte poměrně široká skupina lidí, včetně těch, co se s pánskou kosmetikou setkávají prvně. Odkaz na Heuréku je opravdu jen pro představu, aby lidé věděli, co mají v obchodech případně hledat 🙂

          Co se týče jeho estetické funkce, resp. stahování potních žláz, samozřejmě z hlediska dlouhodobého používání se nejedná o nic zdravého. Potit se je přirozené a je otázkou, jak moc tělu ubližujeme, když se tvorbu potu snažíme zarazit.

          • fujky fujky košťata, jste cítit, to jste si milé buzny přemrštěnou hygienou zlikvidovali přirozenou mikrofloru těla, jinak totiž vaše osobní vůně vyjadřuje vaše mužství a množství testosteronu, které láká samičky, normální chlap se potí a nepáchne, tedy pokud je zdravý, tím mám na mysli, že není cítit, no ale štěňátkům je to putna, ne?

  3. Kamenec(potasium alum – siran draselno hlinity) stahuje pory pokozky len kratkodobo – vyuzitelne po holeni. Proti poteniu posobi tym, ze film soli na povrchu koze zabranuje tvorbe bakterii. Pot nejako extra nezapacha, zapachaju bakterie, ktore sa tvoria na chlpoch a obleceni ked sa spotime. (ten isty princip ako pri nohach, nezapachaju spotene nohy ale ponozky.) Odporucam oholene podpazusie, ucinok sa znacne predlzi. Nemusi to byt stale na hladko, ale na uplnu dzunglu sa to aj zle nanasa aj to kratsie ucinkuje.

    • Saozřejmě, kamenec nezabraňuje pachům stahováním pórů ale antibakteriálním účinkem. Pot nepáchne dokud ho bakterie nezačnou rozkládat. A kamenec dřív bakterie zničí. Antiperspiranty jsou nezdravé až nebezpečné.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here