Změna povolání – zbytečný risk, nebo nutnost?

0

O změně práce hovoří čas od času snad každý z nás. Někdo více, někdo méně. Někdo to myslí vážně a někdo nikoli. Jak ale poznat, že je čas práci skutečně změnit? Lze to vůbec poznat? A pokud už to poznáte, jak postupovat?

Proč vůbec přemýšlet o změně zaměstnání

O změnách mluvíme velmi rádi, jejich realizace už ovšem bývá problém. V případě zaměstnání to platí možná ještě víc. Práci totiž bereme jako nutnost. Zkrátka tam chodíme, protože to po nás vyžaduje společnost – a také obvykle chceme mít co jíst. Je to ale správné uvažování?

Je třeba si uvědomit, že člověk pracující dle běžné 8hodinové pracovní doby stráví v práci 5 dní v týdnu, což jsou zhruba dvě třetiny měsíce a více než polovina roku. Převedeme-li to na hodiny je takový člověk během roku v práci 1920 hodin, což je v přepočtu na celé dny celých 80 dní. Co z toho vyplývá?

Nejen to, že byste tyto pracovní hodiny mohli využít na cestu kolem světa podle Julese Verna, ale zejména to, že v práci trávíte skutečně nezanedbatelnou část svého života. Už jen proto by zaměstnání nemělo být místem, kam chodíte s nechutí.

Myslete tedy na to, že není třeba v práci přetrvávat jen proto, že ji máte a požaduje se od vás, abyste tam chodili. Jste-li nespokojení, využijte možnost volby a pokud můžete/potřebujete odejít za lepším, udělejte to.

Jak poznat, že čas práci změnit nastal

Máte pocit, že je váš plat příliš nízký? Nebaví vás dojíždět? Vaše náplň práce vás nebaví? Nerozumíte si se šéfem? S kolegy? Nevidíte smysl v tom, co děláte? Jste z práce unavení či dokonce znechucení? Zasahuje vám nevhodně i do soukromého života? Nesnášíte neděli, protože ji trávíte vystresovaní z toho, že další den se jde do práce?

Pokud jste odpověděli alespoň na dvě z předešlých otázek ano, pak je patrně čas na změnu. Věřte, že tím ulevíte nejen sobě, ale i svým blízkým, kteří od vás jistě dostávají podrobný přehled o tom, co/kdo vám v práci zrovna leze na nervy.

A jak to provést

Lépe se to říká, než provádí, to je jasné. A samozřejmě stejně jako v jiných oblastech života je i tady je nejtěžší začít. První těžký začátek překonáte, jakmile se jednou rozhodnete – ono rozhodnutí vzdát se jistoty a být dál je totiž jedno z nejtěžších. Další těžká chvíle vás čeká, jakmile si položíte další ze zásadních otázek. Co dál?

Dál je samozřejmě nutné rozhodnout o tom, co vlastně chcete dělat a co pro to musíte udělat. Pak už stačí „jen“ konat.

1. Výběr práce

Dost to souvisí s důvodem, proč práci měníte. Pokud je to kvůli kolektivu, místu výkonu práce či penězům, možná vás tento krok tak úplně nečeká – zkrátka si jen budete hledat práci ve stávajícím oboru.

Chcete-li ale změnu kvůli obsahu práce samotné, pak se musíte zamyslet nad tím, co dál.

Co by vás bavilo? Co by vám přinášelo pocit naplnění? Co jste chtěli vždy dělat, ale dosud jste z nějakého důvodu nemohli?

Popřemýšlejte nad tím, protože toto je jeden z těch momentů, kdy si můžete začít plnit své (nejen) dětské sny.

2. Doplnění potřebných znalostí

Sny se v našem světě ale pochopitelně neplní samy. Pro řadu profesí je třeba doplnit si patřičné vzdělání, absolvovat kurz či třeba nabrat svalovou hmotu.

Tady je nutné myslet zejména na časovou a finanční stránku. Máte dost peněz, abyste kurz/školu zaplatili? A peníze na přežití v době, kdy nebudete moct pracovat? Nebo zvládnete doplňovat vzdělání i pracovat naráz? Budete po dobu studia zůstávat ve staré práci? Nebo ta nová umožňuje nástup ještě během studia?

Je to opět spousta otázek, které vás možná mohou odradit. To jim ale nedovolte, protože ač váš cíl může vypadat vzdáleně a nedosažitelně, nic nakonec není nemožné. Jen je důležité to dobře promyslet a naplánovat.

3. Konečné kroky

Jakmile toto všechno promyslíte, je už na řadě jen přejít do boje a začít konat. Vyšperkujte si životopis, hledejte nová pracovní místa, oslňujte na pohovorech, v příhodný okamžik podejte výpověď… a nakonec v nové práci poděkujte sami sobě, že jste do toho šli. Ať už to dopadne jakkoli.

Stojí to za to?

Rozloučíme se opět otázkou. A opět důležitou. Velmi pravděpodobně si ji totiž budete pokládat od začátku až do konce. Budete pochybovat o tom, jestli to byl správný krok. O nové práci. O sobě.

Vlastně je dost pravděpodobné, že některé pochyby se potvrdí a v nové práci nebudete tak spokojení, jak jste doufali. Nic z toho ale rozhodně neznamená, že by to za to nestálo.

Přestože možná zatím nezískáte svůj vysněný post, budete ten, kdo měl odvahu něco změnit. Nepochybně budete také bohatší o spoustu nových zkušeností a v neposlední řadě také nebudete žít s oním dobře známým co kdyby. I neúspěch vás přeci jen nakonec posune dál než setrvačnost.

Předchozí článekCo je dobré vědět o bilingvismu
Další článekVůně v partnerských vztazích
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here