Jak si zachovat poker face

0

Pokud si zadáte do prohlížeče slovní spojení poker face, nejspíše na vás okamžitě vyskočí Lady Gaga. Po chvilce scrollování však narazíte na pojem, o kterém bude dnešní článek. Co to tedy poker face znamená? Dle definice poker face (v češtině kamenná tvář) je nečitelná tvář, která neodhaluje žádný náznak myšlenek či emocí. Nemusí se však jednat pouze o naši tvář, jako o celkovou stránku naší non-verbální komunikace. Gesta, stejně jako mimika, nás mohou snadno prozradit. A v očích profesionálního hráče pokeru může být jedno nevědomé gesto konečnou pro celý turnaj.

Udržet si kamennou tvář v profesi nemusí pouze profesionální hráči pokeru. Můžeme zmínit také členy hradní stráže. Jistě si vzpomenete, když jste se je snažili rozesmát všemi možnými způsoby, ale ve většině případů neúspěšně. V americké armádě využívají k otestování schopnosti různé techniky. A to včetně gumové kachny. Vydrželi byste se nesmát?

Nemusíme být vojákem či profesionálním hráčem pokeru, abychom využili schopnosti zachování si kamenné tváře. Tuto schopnost využijeme hojně v osobním, tak i v profesním životě. Představte si, že jste majitelem firmy, kterou hodláte prodat. Jak kupující, tak i vy máte rozdílnou představu o ceně. Pokud při jednání dáte kupujícímu najevo pohoršení nad nízkou nabídkou svou neverbální komunikací a verbálně budete tvrdit opak, může to v důsledku znamenat okamžité ukončení jednání, případně zhoršení podmínek pro vás. A to zrovna v našem zájmu není. Jak si tedy uchovat poker face?

Průprava

Bez pořádné průpravy nic nejde. V prvopočátku se stačí postavit před zrcadlo a sledovat svou mimiku a gesta. To, jak stojíme, jak se tváříme, či jak pohybujeme rukama, protihráči napovídá o vašich pocitech. Můžeme také trénovat formou hry. Domluvíme se s nějakým kamarádem či kamarádkou, kde cílem bude snaha toho druhého rozesmát. Po čase trénování přijdete sami na metody, které vám dopomohou udržet emoce na uzdě.

Rutina

Při hraní pokeru vykonáváme mnoho činností, ať už od přihazování žetonů po sledování karet a počítání pravděpodobností. Veškerou vaši činnost však každý hráč bedlivě sleduje. A jak je známo, každá změna chování může být rozhodující. Profesionální hráči proto doporučují si před hrou nacvičit jednotlivé pohyby, které budeme po celou dobu hry neměně provádět. Pokud třikrát po sobě přihazujete stylem rozhozeni žetonů po stole a po čtvrté je seřadíte pečlivě v komínku, může to dát protihráči znamení, že nastala změna chování, tudíž může očekávat například blaf.

Změna myšlenek

Pokud budeme přemýšlet nad tím, jak dobré karty jsme dostali, můžeme nevědomky ukázat svou slabost. Stačí jeden mikro výraz, mírný pohyb rtů a celé naše vítězství se sesype, jako domeček z karet. Pokusíme se proto změnit celé své myšlení. Snažíme se přemýšlet nad něčím neutrálním např. co si dáme dnes k večeři apod. Důležité však je, aby daná věc v nás nevyvolávala nějaké pocity. Takže radši přemýšlejte nad večeří, nad kterou se nebudete oblizovat.

Reagování na okolí

Při hře se obvykle snažíme minimálně reagovat na okolí. Protihráči se stoprocentně pokusí váš poker face prolomit. Mohou se vás pokusit rozesmát či použít menší narážku, vy se však nesmíte nechat rozhodit. Nejlepší je proto nevnímat okolí vůbec. Často můžeme spatřit hráče na turnajích, kteří záměrně mají sluchátka, sluneční brýle, kapuci a šátek, jen aby protihráčům dali minimální šanci na rozpoznání jejich chování. Pokud jsme však blízko prolomení naší kamenné tváře například díky vtipu, je důležité, aby jste tuto emoci izolovali od ostatních (to, že se právě smějete, nesmí být ovlivněno tím, jaké máte karty).

Předchozí článekRozhovor: Michal Richter z Live Sweaters
Další článek7 tipů jak být produktivní i o víkendu
Zakladatel Two Gentlemen, milovník všeho dobrého. Rád sportuje, studuje a také rád pije. Mezi jeho koníčky patří krásné ženy, politika a podnikání.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here