Received Pronunciation – mluvte jako šlechta

1

Znáte to dobře z různých seriálů a filmů. Proslulý britský přízvuk vyšší třídy, neboli received pronounciation. Co tento nóbl přízvuk odlišuje třeba od americké angličtiny? 

Received Pronounciation (RP), v českém překladu přijatá výslovnost, je akcent standardní angličtiny, používaný ve Spojeném království. Mluví jím však pouze asi 3 % Britů, obvykle vyšší třídy. Jak je to možné?

Přízvuk moci

Přijatá výslovnost je přízvuk, ke kterému se odjakživa přisuzovala moc, peníze a vliv. Jak už z názvu plyne, nejedná se o přízvuk zcela přirozený. Je to přízvuk přijatý, což znamená, že se výslovnost vyučovala. Přízvuk byl každodenní mluvou rodin, jejichž členové se těšili vzdělání kvalitních internátních škol. Vznikl z důvodu určité rovnosti, leč trochu povrchní. Jeho účelem bylo, aby nikdo nepoznal, kde jste vyrůstali, a všichni jste si byli rovni, ať už jste pocházeli z jakékoliv rodiny. Problém tak trochu byl, jak jsem již zmínil, že se tento přízvuk používal především na kvalitnějších školách, a proto tvořil rovnost pouze mezi těmi nejvýše postavenými členy společnosti.

Dnes se s přízvukem můžete setkat také. Mluví jím například královská rodina (především princ Charles, či princ William a Harry). Přestože se tomuto akcentu však často přezdívá Queen’s English, královna jej v dnešní době příliš nepoužívá. Pokud se chcete do tohoto krásného přízvuku zaposlouchat více, setkat se s ním můžete třeba v několika seriálech, které jsme již doporučovali. Počínaje Mr. Selfridge a The Crown a Downton Abbey konče, občasně i třeba v Peaky Blinders.

Velmi ikonické je také vysílání BBC, jež tento přízvuk zvolila za výchozí.

Jak mluvit s přízvukem

Problém č. 1  – Jste Čech/Češka. Velkým neduhem naší krásné krajiny je to, že výuka angličtiny je zde opravdu mizerná. Některé školy začínají anglickým jazykem až v šesté třídě, a dokonce i na vysoké je běžné, že se studenti zapisují na kurzy s obtížnosti A2. Samozřejmě se situace (snad?) zlepšuje, ale stále zaostáváme nad severními či západními zeměmi, kde je (až na výjimky – koukám na tebe, Francie) běžné, že si s vámi plynule pokecá i cukrářka za pultem v menším regionálním městě.  No ale ke kritice českého vzdělávání to stačí, pojďme si říct, jak váš český přízvuk vylepšit.

Na co se zaměřit?

  1. Prodlužujte dvojhlásky (here, ear, poor, beer, chair, air)
  2. Zpomalte, více oddělujte jednotlivá slova (příklad v nahrávce níže)
  3. Mluvte dynamicky, přijatá výslovnost má velké rozdíly mezi výškami a hloubkami a rychle se mění (příklad v nahrávce níže)
  4. Používejte dlouhé [ɑː] (bathpalmstart)
  5. Používejte /j/ (news, due, stupid, Tuesday, enthusiasm)

Zde si můžete poslechnout příklad RP (samozřejmě lehce zveličený pro potřeby výuky):

Zdroj: Pronounciation studio

Rozdílů, mezi klasickým přízvukem (např. obecným americkým) a received pronounciation je však opravdu mnoho. Doporučujeme sledovat výše zmíněné seriály a výslovnost trénovat u videí. Na YouTube je k tomuto tématu spousta zajímavých kousků, které rozhodně mohu doporučit.

 

FOTOGRAFIENumber 10 - Lord Dunlop
Předchozí článekSans Forgetica aneb jak si lépe zapamatovat poznámky
Další článekPrague Bar Show 2018
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here