Čím fotíme: Canon EOS M10

4

Canon nám pro tvorbu článků (a videí :-)) poskytl bezzrcadlovku Canon EOS M10. Po několikatýdenním testování bych se s vámi rád podělil o své zkušenosti s fotoaparátem a také můj názor.

Zrcadlovka vs bezzrcadlovka vs kompakt

Vzhledem k tomu, že nejsem žádný profi fotograf, podíváme se na tento fotoaparát spíše z pohledu obyčejného zákazníka. Začněme s termínem bezzrcadlovka. Každý z vás určitě zná označení zrcadlovka. Zrcadlovka je fotoaparát, který používá k zobrazení scény v hledáčku zrcadlo. Obecně se považují za nejlepší fotopřístroje, které můžete mít.

Oproti tomu bezzrcadlovka hledáček nemá, popř. má pro něj vlastní průřez. Kompakt to však také není, protože má místo objektivu vysouvacího objektiv klasický, vyměnitelný. Je tedy kompromisem velikosti a kvality. Mylně byste si však mysleli, že je bezzrcadlovka horší než zrcadlovka.

Spousta lidí si zrcadlovku kupuje pouze kvůli tomu, aby se mohli pyšnit fotoaparátem s tímto názvem. Zkuste si ale na cestách všude tahat fotoaparát obrovských rozměrů, se stovkou nastavení, které ani pořádně neumíte ovládat. Zrcadlovky jsou určeny pro profesionální fotografy a pro ty, kteří se fotografování věnují jako koníčkem nebo chtějí nádherné fotky z dovolené, bezzrcadlovka je pro ně ta pravá. Když se podíváte na porovnání, uvidíte, že bezzrcadlovka dělá ve stejné cenové kategorii dokonce lepší fotografie.

canon5

Canon EOS M10

Canon EOS M10 jsme dostali s objektivem EF-M15-45. Fotoaparát si můžete pořídit buď pouze jako tělo, anebo ve zvýhodněné ceně společně s objektivem. V balení fotoaparátu samozřejmě naleznete baterii, nabíječku, objektiv s krytkou, tělo s krytkou, šňůru na krk, USB kabel a manuál. Paměťovou kartu si samozřejmě musíte pořídit zvlášť. Fotoaparát jsem poprvé zapnul až za šera, přesto mě překvapila kvalita fotografií bez výraznějšího šumu.

Tento fotoaparát je jednou z nejoblíbenějších voleb videoblogerů, a to díky výklopnému displeji. Ten můžete vyklopit nejen nahoru o 90° (což se fotí např. při focení blízko země), ale také o 180°. Díky tomu se můžete natáčet a zároveň sledovat na displeji.

Fotoaparát má několik módů fotografování, jak je znáte i z dalších fotopřístrojů – portrét, krajina, detail, sport, jídlo, noční scéna, rybí oko nebo třeba černobílé zrno. Poslední z nich vytváří zvláště zajímavé „jednoduše umělecké“ fotky. Další skvělý mód je Efekt miniatury, který jsem vždy musel tvořit až na počítači. Pokud neznáte, schválně si vygooglete tilt shift, kouká se na to opravdu pěkně 🙂

Výhodou bezzrcadlovky nad kompaktem je také zoom přímo na objektivu, který ovládáte kroužením. Stejně tak můžete na objektivu ostřit druhým, ostřícím kroužkem.

Porovnání fotek

Vzhledem k tomu, že bezzrcadlovka je podle mě ideální pro ty, kteří se nespokojí s fotkami z telefonu, ale nechtějí všude tahat zrcadlovku, napadlo mě udělat si krátké porovnání. Jak myslíte, že si bezzrcadlovka povede oproti 13 Mpx fotoaparátu v telefonu?

Klikem na fotografii ji zobrazíte v plné velikosti.

canon2
Bezzrcadlovka
huawei1
Smartphone

Už z náhledových fotografií lze poznat, že slaboučké fotoaparáty v telefonech jsou minulostí, a že i telefony umí vytvořit skvělou fotku. Běžné fotoaparáty však nikdy nenahradí. Rozdíly jsou velmi patrné tehdy, když si zobrazíte fotografii v plné velikosti.

Fotografie nejsou nijak upravené, obě fotky jsou foceny v automatickém režimu bez dodatečných úprav. Na první pohled je jasně vidět, že si fotoaparát mnohem lépe poradil s vyvážením bílé. Zatímco fotka z telefonu má mnohem studenější nádech, fotka z bezzrcadlovky má barvy mnohem teplejší a více odpovídá skutečnosti. Mnohem realističtěji také dokázal vykreslit jednotlivé barvy. Taška je v reálu více do oranžova než do červena. Fotoaparát si lépe poradil také s jasem a redukcí šumu (když si přiblížíte fotku nejlépe na černou plochu, neuvidíte na ní barevné artefakty – objevuje se např. zelená a fialová). Bod určitě dávám také za ostření, které se mi v prvním případě líbí mnohem více, ale to je na uvážení každého. Zorné pole je u fotoaparátu (nepřekvapivě) také větší.

Co se týče rozlišení fotek, fotoaparát snímá ve velikosti 5184 x 3456 px (180 ppi) oproti telefonu, který snímal ve velikosti 4160 x 3120 (72 ppi). V obou případech maximální možné rozlišení.

Podtrženo sečteno, ač jsem s fotoaparátem ve svém telefonu velmi spokojen, na sílu běžného fotoaparátu rozhodně nestačí. Fotografie z telefonu jsou často potřeba nejdříve upravit, abych je mohl publikovat. U bezzrcadlovky se nemusíte stydět fotografie sdílet, ani když s žádným postprodukčním softwarem na úpravu fotografií neumíte. Prostě je nasdílíte.  🙂

Celkově bych tedy ohodnotil svou zkušenost s fotoaparátem Canon EOS M10 velmi pozitivně. S čistým svědomím ji doporučuji každému začínajícímu i mírně pokročilému fotografovi a také všem, kteří chtějí kvalitní fotoaparát v malém těle.

Články

V následujících dnech se na webu budou objevovat články focené právě s tímto fotoaparátem. Sami se tak budete moci přesvědčit, jak fotoaparát vlastně fotí. Fotoaparátem jsou nafoceny následující články:

Videa

 

Předchozí článekPatinace bot
Další článekPonožky we are ferdinand
Zakladatel Two Gentlemen, nadšenec do pánské módy, moderních technologií, designu, marketingu, retailu a podnikání. Má rád štěňátka.

4 KOMENTÁŘE

  1. Zrcadlovka je moc fajn 🙂 Je fakt, že i nějaké mobily, které mají dobrou kvalitu skvěle fotí. 🙂
    Přeji si už delší dobou nějaký ten kvalitní foťák pod stromeček. 🙂
    Nemusí to být přímo zrcadlovka, ale něco, co fakt dobře fotí. Nyní mám telefon Lenovo A-7000 a celkem dobře fotí. Na mě je to, ale přeci jen trošičku málo, když chci fotit mnohem lepší fotky.
    Btw. Moc pěkný článek! 🙂

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here